top of page

Arašídová chilli omáčka

Ti, co mne znají, ví moc dobře, že mám několik vášní k jídlu. Jedna, řekněme z těch extrémnějších, je vášeň pro chilli.

Všichni, kteří milují chilli, tak většinou stále hledají větší a větší senzaci. Je to jako u čehokoliv, co máte rádi. Jste konzument kváskového chleba, tak si ho kupujete nebo pečete a občas narazíte i na úplný top, který vás dostane do kolen a pak si opět konzumujete ten svůj standard s myšlenkami na to, že se vám jednou opět poštěstí narazit na ten vysněný. A tak to je v podstatě u všeho a pořád.

Jelikož jsem minulý víkend navštívil Film Food Festival, měl jsem možnost ochutnat nejrůznější chilli papričky jak v syrovém stavu, tak i v tekutém a sušeném. Vím, že to zní trochu divně, ale každá z konzistencí chutná jinak. A pokud jste na chilli opravdu zvyklí, vlastně závislí, brzy zjistíte, že vám to vlastně už nic moc nedělá...jen to tak trochu poštipkuje. No, to ovšem ale nesmíte narazit na úplné zabijáky jako jsou třeba jolokia, tam už jde opravdu o život. (o:

A když už máte nejrůznější chilli, určitě stojí za to z něho udělat nějakou tu omáčku, neboli dip chcete-li. Jelikož Evropa je vcelku chudá na tyto záležitosti, musíte sáhnout buď po Africe nebo po Asii a ta má hodně, co nabídnout. A tak jsem si poměrně nedávno našel docela zajímavý chilli dip z arašídů.

Arašídová chilli pasta (Thajsko)

Doba přípravy: 20min

Celková doba vaření: 30min

1 šálek opražených arašídů

3 sušené chilli papričky (thajské)

4 šalotky

2 stroužky česneku

2 lžičky tamarindové šťávy

1 stonek citronové trávy

20gr galangal zázvoru nebo obyčejného zázvoru

2 lžičky palmového cukru

2 lžičky sójové omáčky

Připravte si Mise en Place, tedy vše nakrájejte a dejte do misek tak, abyste se tím již později nemuseli zabývat.

Do kuchyňského robotu vložte česnek, šalotku, zázvor, citronovou trávu a chilli a vše rozsekejte do pasty.

Vyndejte směs z robotu a poté do něj vložte polovičku arašídů a rozmixujte je najemno. Druhou polovičku rozsekejte nožem nahrubo. Vše smíchejte v míse a přidejte tamarindovou šťávu společně s šálkem horké vody.

Rozehřejte pánev, přidejte olej a nakonec vložte celou směs. Vařte minimálně 10 minut, přidejte palmový cukr a sójovou omáčku. Vařte tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne.

Nakonec ochutnejte a případně přidejte sójovou omáčku, abyste tím dosolili celou směs.

PS: Omáčka se v podstatě hodí úplně ke všemu, ať už je to grilovaná zelenina, maso či ryby.

A dnes si dáme Honne

Štítky:

bottom of page