Romanesco - Brokokvěták

06.11.2016

Tak si pár dní zpátky procházím Albert u nás v centru Ovy a přemýšlím, co budu vařit, když najednou narazím na brokokvěták nebo jak to vlastně nazvat. (o:

Byl jsem doopravdy v šoku, u nás na Krétě to není nic neobvyklého, stejně jako artyčoky apod. Ale ve zdejších končinách to je vyloženě kulturní šok. Hned jsem musel pár vzít a v hlavě už mi šrotovalo, co vše z toho uvařím.

 

 

"Brokokvěták", anglicky Broccoflower, jinak Romanesco Broccoli, takže spíše asi Římská brokolice, je na zdejší poměry dost netradiční záležitost, oproti tomu, v jižních středozemních státech se tato plodina datuje od 16. století. Její chuť není ani tak sprostá jako u květáku, ani tak fádní jako u brokolice, ale naopak, je to ideální kombinace těchto dvou plodin.

 

 

Přemýšlel jsem nad receptem a vymyslel si, že by to mohl být dokonale veganský recept. Přeci jen mě teď lízla tzv. Veganská výzva, které se zúčastnil i můj kamarád Martin (alias Cuketka), a tak jsem si řekl, že bych ho v tom mohl trochu morálně podpořit. (o:

Recept, který jsem si připravil, se skládá z arašídového chilli z minulého receptu a oné římské brokolice, jejíž příprava je velmi jednoduchá.

 

Římská brokolice s arašídovým chilli

Doba přípravy: 30min

Celková doba vaření: 1hod

 

            1 hlávka římské brokolice

           

            dressing:

            1 stroužek česneku

            kůra z jednoho citrónu

            šťáva z půlky citrónu

            ½ dcl olivového oleje

            mořská sůl

            čerstvý pepř

 

Předehřejete si troubu na 230 stupňů.

 

Romanesco si očistíte a naporcujete tak, že budete od stonku odřezávat růžičku po růžičce.

Tím dostanete pravidelný, víceméně stejný tvar růžiček, které se následovně budou stejnoměrně péct.

 

V míse smícháte, olivový olej, česnek, citrónovou šťávu, kůru z citrónu, sůl a pepř.

Jednotlivé růžičky přepulte na půl a smíchejte je s vytvořeným dressingem. Vše vložte na pečící papír na plech a pečte v troubě 12 minut, dokud růžičky lehce nezhnědnou a zároveň nezměknou.

 

 

Mezitím si připravíme omáčku:

            2 šalotky, nakrájené na kolečka

            4 lžíce bezrybí omáčky

            2 kostky palmového cukru

            1 stroužek česneku, na plátky

            zázvor cca 1 cm x 1 cm, na proužky

            ½ kajenské papriky, na plátky

            2 stvoly čerstvé cibulky, na plátky

            hrstka máty

            hrstka koriandru

            2 lžíce opražených arašídů

            2 lžíce limetkové šťávy

 

V malé misce smíchejte bezrybí omáčku, palmový cukr a limetkovou šťávu.

Rozehřejte na středním ohni pánev, vložte olej a lehce orestujte šalotku, jen do měkka. Následně přidejte zázvor, papričku a nakonec jen krátce česnek. Přidejte čerstvou cibulku a vše zalijte omáčkou. Vypněte plyn a přimíchejte čerstvou mátu, koriandr a v neposlední řadě arašídy.

 

Na talíř nejprve natřete arašídové chilli, na to vložte římskou brokolici a poté omáčku, kterou jste si připravili.

 

PS: Pokud jste alternativně naladění, budete zcela určitě nadšení. A pokud ne, jídlo vás minimálně příjemně potěší.

 

PS: Bezrybí omáčka může být perfektně nahrazena rybí omáčkou a ani to nepoznáte, šlo mi o dodržení pouze rostlinných surovin. (o:

 

           

Dnes jsem si pro vás připravil opět novou ochutnávku pisníčkáře, který si říka Charlie Cunningham

 

           

           

Please reload

Špenát z kopřiv

April 26, 2020

1/10
Please reload

© 2015 by Nikos Kuluris

Zasílat novinky