top of page

Syrské kuře

V Británii jede poslední měsíc akce, která si říká #CookForSyria. Přátelé, kteří mne znají již léta, tak dobře ví, že mým velkým zájmem je sledování politiky Blízkého východu a tak jsem bedlivě sledoval i tuto osvětovou akci.

#CookForSyria je měsíční britská akce pod záštitou UNICEF. V podstatě se jedná o vzbuzení zájmu širší veřejnosti o syrskou kuchyň. Britové a nejen ti jsou vybízeni k tomu, aby ve svých domácnostech vařili syrská jídla a ty následně publikovali na sociálních sítích. Přičemž po celý měsíc mohou lidé darovat peníze na podporu dětí ve válkou zdecimované Sýrii.

Syrská kuchyně byla vždy velmi pestrá a je to dáno zejména tím, že syrská populace byla tvořena velmi pestrou etnickou škálou. Bohužel to vše je nenávratně válkou porušeno.

Musím se přiznat, že jeden z mých cestovatelských snů bylo navštívit Sýrii a přestože to zůstane jen snem, cestuji si do této země alespoň přes kulturní poznání skrze jídlo.

Dnes jsem vybral jídlo, které patří mezi mé velmi oblíbené. Je to přesně to jídlo, že když chcete hostit velký počet přátel, sklidí velký potlesk. Jídlo je přesně tak barevné a pestré, jako dříve bývala právě ona Sýrie.

Syrské kuře s rýží

Doba přípravy: 20min

Celková doba pečení: 1hod

Koření na kuře:

1 lžička sušeného koriandru

1 lžička římského kmínu

1 lžička kardamonu

1 lžička uzené papriky

1 lžička čerstvě pomletého pepře

1 lžička sušeného chilli

1 stroužek česneku

1 lžička mořské soli

šťáva z půlky citrónu

Kuře

4 čtvrtky kuřete

1 šalotka

2 stroužky česneku

2 hrníčky rýže basmati nebo dlouhozrné rýže

3 hrníčky kuřecího/zeleninového vývaru

1 hrníček předvařené cizrny

½ hrníčku hrozinek

½ hrníčku piniových oříšků

2 hrníčky vody

2 kusy skořice

2 lžičky mořské soli

hrstka čerstvé máty

hrstka čerstvého koriandru

olivový olej

Dresing

1 hrníček řeckého jogurtu

2 lžíce tahini

½ stroužku česneku

olivový olej

Předehřejte troubu na 190 stupňů.

Na pánvi opražte veškeré koření a následně ho v hmoždíři rozdrťte společně s citrónovou šťávou, česnekem, uzenou paprikou a sušeným chilli.

Kuřecí čtvrtky ze všech stran posolte, popepřete a vmasírujte celou směs, kterou jste si předtím udělali.

Nechte v lednici hodinu odpočinout.

Rozpalte pánev, nalijte olivový olej a naprudko osmažte kuřecí čtvrtky ze všech stran.

Kuřecí čtvrtky dejte bokem, vylijte olej a odstraňte seškvařené kusy. Znovu přidejte čerstvý olivový olej a krátce osmažte nadrobno nasekanou šalotku, přidejte nadrobno nasekaný česnek a po pár sekundách i rýži. Vše promíchejte, posolte, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Přimíchejte hrozinky, piniové oříšky a cizrnu.

Rýži přendejte do pekáče, přilijte horkou vodu a na vrch rýže položte kuřecí čtvrtky, pekáč přikryjte pokličkou nebo alobalem a vložte do předehřáté trouby na 40-50 minut.

Po 40 minutách pekáč odkryjte a nechte vše ještě 10 minut péct v troubě.

PS: K tomuto syrskému pokrmu se perfektně hodí kvašené tursi, které se objevuje v pravidelnosti téměř všude na Blízkém východě.

PS: Jogurt a jeho nejrůznější omáčkové varianty jsou taktéž typické pro Blízký východ. Pokud vám to přijde poněkud zvláštní kombinace, tak tomu zkuste dát alespoň šanci a budete překvapení, jak dokonalá kombinace chutí to ve finální fázi je.

Nemohu jinak, než zde vzdát hold jednomu z největších amerických pisničkářů, který nás čerstvě opustil. Leonard Cohen

bottom of page