top of page

Moss - mechová Ostrava

Za poslední jeden až dva roky se toho v Ostravě hrozně moc odehrálo. Z ušmudlané, vcelku nezajímavé černé dámy, která pro většinu turistů dokázala nabídnout snad jen nalévárnu ve stylu Stodolní, se dnes stává velice dynamické, otevřené město, kde se děje čím dál více věcí.

V Ově (jak se Ostravě říká zkráceně) se otevírá téměř každý měsíc nějaký ten podnik, ať už jde o specializované obchody, výběrové kavárny nebo restaurace či bistra, po kterých se snad roztrhl pytel a po Praze a Brnu, do kterých se houfně jezdíme inspirovat, si tak Ostrava nachází své vlastní, osobité působiště také na poli gastronomickém.

V Ově je mnoho kaváren, bister a restaurací, o kterých by stálo za to se rozepsat. Nicméně, já si vybral bistro, které je svou rozlohou snad nejmenší ze všech, ale pro mne však jedno z největších a nejzajímavějších. Jmenuje se Moss, což v češtině znamená mech.

Moss

Je mým zvykem, když se otevře nějaký nový podnik, navštívit ho s nějakou časovou rezervou. Ze začátku je vždy mnoho nadšení (ale také vychytávání chyb), a tak se prvních pár měsíců jede na vlně euforie a až časové vystřízlivění ukáže, nakolik je podnik schopen si obhájit své prvotní zapálení pro danou věc. Je to jakési pravidlo, kterým se řídím již mnoho let a vcelku mi vychází, aniž bych chtěl někomu brát iluze či dokonce uškodit.

Moss jsem navštívil po jeho půlročním fungování a bylo to jak se říká první dobrá. Bistro se zaměřuje téměř výhradně na asijskou kuchyni v její pravé podobě, kterou byste u nás dříve horko těžko hledali. Trend vietnamských polévek Pho,

Pho Bo

nejrůzněji barevných kari či velepopulárního Pad Thai,

Pad Thai

kterému již v Praze tak nějak odzvonilo, se tak konečně dostal i do Ovy v plné kráse.

Šéfkuchařem, stejně jako majitelem, je ostřílený kuchař Tomáš Polák a jeho mnoholetá touha otevřít v Ostravě asijské bistro, které bude denně nabízet pouze pár poctivých asijských jídel, se v loňském roce konečně naplnila.

Bistro najdete na začátku samotné ulice Stodolní, avšak může se stát, že ho díky jeho nevelké rozloze snadno přehlédnete. Moss má velice sympaticky otevřeno a to každý všední den od 11-17 hod, což není nic proti ničemu. Trochu mne mrzí, že o víkendu je zde zavřeno, ale to je u nás tak trochu problém obecně.

Osobně si myslím, že kdyby mělo bistro otevřeno téměř 24 hodin, podobně jako bar 4pokoje v Brně, tak uspokojí mnoho hladových a dychtivých Ostraváků. Každopádně, stejně jako u většiny kvalitních podniků, i zde je nouze po dobrých kuchařích a tak jsme my Ostraváci rádi i za to „málo“, co zde máme.

Jídlo, kterým si mne mechové bistro dostalo, byl Ramen.

Ramen

Musím říct, že japonský Ramen patří mezi ty nejsložitější jídla Asie a jak mi jednou jeden japonský mistr v New Yorku řekl, Ramen je jako život, musíš ho postupně budovat, což jsem po další konverzaci také zjistil, jelikož on ten svůj vařil 4 dny. A ten „mechový“ byl minimálně stejně obstojný jako ten v New Yorku, kde jsem se do něj naprosto zamiloval. Bohužel nebo bohudík, Moss má Ramen pro jeho náročnost přípravy v nabídce jen jednou měsíčně, což je alespoň dobrý důvod, proč si udělat do Ovy alespoň jednou za měsíc výlet za gastronomií. (o:

PS: Málem bych se zapomněl zmínit o obsluze, ta je alespoň pro mne na jedničku.

A dnes si pustíme Haydena Calnina:

bottom of page