top of page

Chipsy z Kadeřávku

Začalo nám postní období a s ním i otázka, co budu jíst. Pro mě to v podstatě znamená jíst převážně veganskou stravu, můj jídelníček je zcela bez masa, ryb, mléčných produktů a hlavně také bez alkoholu. Budu teď proto častěji přidávat ty recepty, které si budu v tomto období vařit i doma...ostatně jako vždy. (o:

Možná, že jste o něm již slyšeli, protože se poslední dobou začal konečně objevovat v našich supermarketech. Jsem velmi šťastný, že ho konečně můžeme přivítat do, již tak hojného počtu, nejrůznější zeleniny vyskytující se v regálech obchodu. Říká se mu kadeřávek, neboli kapusta kadeřavá (anglicky pak Kale).

Když jsem se před mnoha lety začal zajímat o zelenolistou zeleninu a její syrové využití, velmi často jsem narážel na Kale, čili kadeřávek. Když jsem se po něm poté sháněl, bylo prakticky nemožné ho sehnat...tedy až na zahrádkáře, kteří ho měli spíše pro okrasu, než pro jeho velmi bohaté využití. Navíc, kadeřávek je dvouletá plodina, takže není neobvyklé, že roste dlouho do zimy.

Kadeřávek má úžasný dar chutnat úžasně jak syrový, tak i tepelně upravený. Navíc je velmi bohatý na nejrůznější vitamíny, zejména pak vitamín K, který je neskutečně důležitý pro vstřebávání vápníku do naších kostí. Ovšem, čím více kadeřávek tepelně upravíte, tím méně má nutričních hodnot, nicméně, nejíme jídlo jen kvůli nutričním hodnotám, ale zejména proto, že z něho máme požitek. (o:

Přemýšlel jsem, jaký recept sem dát tak, abych důstojně a přitom zajímavě kadeřávek uvedl. A napadl mne jeden z nejlepších receptů, který navíc zaujme leckteré dítě a může být výbornou náhražkou všelijakých lupínků a jiného mlsu.

Chipsy z kadeřávku

Doba přípravy: 4 – 8hod

Aktivní čas přípravy: 15min

1-2 velké svazky kadeřávku

Dressing:

200gr kešu ořechů

2 lžičky lahůdkové droždí

1 lžička česnekového granulátu/prášku

2 lžičky cibulového prášku

šťáva z jedné limetky

1 lžička Srirachi nebo jiné ostré omáčky

1 lžička mořské soli

100gr mandlového mléka

Namočte kešu ořechy na 4-8 hodin do studené vody. Mezitím si připravte a odvažte veškeré ostatní ingredience.

Kešu ořechy sceďte a vše vložte do mixéru. Pořádně rozmixujte do konzistence majonézy. Pokud se vám zdá dressing příliš hustý, dolijte ještě trochu mandlového mléka.

Namočte kadeřávek do ledové vody minimálně na 30 min, tím zkřehne a zpevní se.

Předehřejte troubu na 135 stupňů. Kadeřávek odkrojte kolem stonku tak, aby vám zůstaly co nejdelší listy, ty vložte do odstředivky a odstřeďte veškerou vodu.

Poté listy vložte do velké mísy, pomalu je polijte dressingem a pořádně smíchejte, aby se veškeré části listů pořádně obalily.

Na plech (případně dva plechy) dejte pečící papír a na ten rovnoměrně rozprostřete listy kadeřávku, tak aby se nepřekrývaly.

Vložte do trouby na horkovzduch a sušte 40 minut. Po 20 minutách plech otočte a pokračujte tak dlouho, dokud listy nebudou dokonale křehké a křupavé.

PS: Budete se divit jak se po nich zapráší, navíc kadeřávek s kešu dressingem voní široko daleko, takže se veškerá pozornost upře jen na troubu.

PS: Není chyba, když otrháte malé kousky listů, lepší je ale mít větší kus „chipsu“, nežli malý. (o:

PS: Pokud vám ještě zbyde nějaký ten dressing, je na místě dát ho do nějaké mističky a kadeřávkové chipsy do něho namáčet.

Dnes jsem pro vás vybral píseň kapely, která rozzáří či roztancuje kdekoho...ostatně jejich videa mne vždy hrozně potěší.

Štítky:

bottom of page