top of page

Salát z mini okurek

Tak jsem si už říkal, že přestanu držet bobříka mlčení a tu a tam se opět pustím do nějakého toho psaní. Koneckonců, za těch pár let mlčení se toho odehrálo dost na to, abych se mohl opět nadechnout a něco napsat.

mini cucambers

Nebudu vám lhát, měl jsem a možná ještě částečně mám pocit, že na internetu už bylo vše řečeno a já už nemám moc co nabídnout. I když mi po celou tu dobu lidé psali, ať opět začnu přispívat, za což jim hrozně děkuji, tak stále jsem neměl chuť znovu začít. Ostatně, mám pocit, že na internetu je již více blogů než opravdu seriózních stránek.

Nedávno jsem však objevil jak surovinu, tak i zajímavý recept, který je jednoduchý, ale zároveň dost zajímavý na to, abych ho zde zmínil.

Kousek od mého domu máme Albert a teda ne že bych byl fanouškem podobných supermarketů, ale občas se tam zastavím a tu a tam se tam objeví i něco zajímavého. A právě takto náhodně jsem tam narazil na delikátní okurky, které nesou velice „akční“ název Okurky Mini. Vzal jsem si několik balíčků na kvašení, které teď jede v zimním šíleném tempu. Tyto okurky přišly původně z Iránu, proto se jim často říká Perské nebo také Baby. Mají mnohem intenzivnější chuť, jsou sladší a mají pevnější strukturu.

mini okurky

Když jsem se poohlížel po nějakém receptu, napadlo mne, že bych mohl udělat asijský salát a tak jsem zkusil zajímavou kombinaci chutí. Pro někoho možná odvážné, ale když recept vyzkoušíte, určitě budete příjemně překvapeni.

Co se týče zálivky, budete potřebovat (jak je u mě známo) suroviny, které sice nejsou pro českou domácnost úplně běžné, ale rozhodně je nevyhodíte a časem opět použijete.

Salát z miniokurek se Sambalovou omáčkou

1 balení mini okurek

1 čajová lžička chilli pasty Sambala oelek

1 čajová lžička Srirachi

2 čajové lžičky praženého sezamového oleje

1 čajová lžička Tamari omáčky

1 čajová lžička sladidla (med, palmový cukr, hnědý cukr...)

2 čajové lžičky rýžového octa

100gr opražených kešu ořechů

2 čajové lžičky nasekaného čerstvého koriandru

sůl

Nejprve nakrájejte mini okurky šikmo tak, aby vám vyšly 4-5 tence nakrájené dílky z jednoho kusu okurky. Ty poté nasolte cca 1 čajovou lžičkou a nechte na chvilinku uležet.

(zleva) Tamari, rýžový ocet, Sambala Oelek, sladidlo, Sriracha, pražený sezamový olej

Mezitím si připravíme zálivku. Smíchejte Sambalu, Srirachu, sezamový olej, Tamari, cukr a rýžový ocet tak, aby vám vznikla tmavě hnědá hustá emulze.

Na pánvičce bez oleje opražte kešu ořechy ze všech stran a následně jemně rozmixujte nebo rozsekejte nožem a polovinu přidejte do zálivky.

Poté smíchejte jak okurky, tak i zálivku s oříšky a naservírujte na talíř. Na závěr posypte zbylými oříšky a nasekaným čerstvým koriandrem.

PS:Pro ty, kterým přijde zálivka příliš ostrá, použijte třeba jen poloviční množství chilli omáček.

PS: Pokud neseženete mini okurky, můžete použít i klasické salátové, které splní svůj účel, i když nebudou tak delikátní jako ty perské.

A dnešní výběr písně padl na můj nový objev: Moby Rich – Yoko Ono

Štítky:

bottom of page