top of page

Jehněčí hřbet s cizrnou

Protože jsem si řekl, že už je na čase zde dát také nějaké maso a zároveň v zimních měsících inklinuji spíše k hutnějším jídlům, vybral jsem jeden recept, který mi přišel pro tyto měsíce velmi příznačný. Použil jsem v něm cizrnu, která patří k velmi oblíbeným a jehněčí hřbet, který se výborně hodí na delší pomalé pečení.

Jehněčí maso dnes dostanete téměř všude. Chuť jehněčího patří pro mě mezi to nejlepší, co se týče masa. I přesto, že mnoho lidí má jisté předsudky, dal bych tomuto masu ještě šanci.

Jehněčí hřbet s cizrnou

Můj taťka se již léta stará o stádo ovcí a má takový ranč, kterému říkáme Little Crete. Čas od času, když mi dojde maso, se za ním stavím a společně porazíme jednoho z beranů, kteří jsou určení na porážku.

Little Crete

Poté, co berana porazíme, vezmu si ho domů a zavěsím v lednici, kterou jsem dostal od kamarádu z Beka. Ona to v podstatě není ani tak moc lednice, jako spíše chlazená vitrína. Maso pak asi týden až čtrnáct dní zraje, přičemž ztratí mnoho tekutiny, takže se i objemově zmenší, zkřehne a získá velice lahodnou chuť.

Chladící vitrína Beko

Porcování ovce je prakticky to nejtěžší z celého řetězce. Zajímavé je, že téměř každý národ má jiný způsob bourání masa, který se samozřejmě vytvaroval také podle receptů, které jsou u dané země oblíbené.

Já inklinuji k britskému bourání masa. Nicméně, na všech způsobech bourání se mi hrozně líbí skutečnost, že tradice v podstatě vždy počítá s kompletní spotřebou celého zvířete.

Jehněčí hřbet s cizrnou

1 kus jehněčího hřbetu

300gr předvařené cizrny

2 nadrobno nakrájené šalotky

2 stroužky česneku

2 lžičky rajčatového protlaku

1 dcl červeného vína (ideálně zemitější víno jako je španělské, řecké...)

1 dcl hovězího nebo kuřecího vývaru

1 lžička koření sumah

1 lžička oregana (pokud možno řeckého)

3 kusy bobkového listu

olivový olej

sůl, pepř

Jehněčí hřbet ze všech stran potřeme olivovým olejem, nasolíme, opepříme, přidáme koření sumah a v neposlední řadě i oregano. Takhle připravené maso necháme odpočinout přes noc v lednici.

Poté si předehřejeme troubu na 180 stupňů. V pánvi na oleji osmahneme šalotku doměkka, přidáme nadrobno nasekaný česnek a asi po půl minutce přidáme i rajčatový protlak, vše pořádně promícháme a po půl minutě zalijeme červeným vínem. Počkáme, až začne vše vařit, přidáme vývar a opět přivedeme k varu.

Nakonec přidáme cizrnu, bobkový list a jemně posolíme. Směs přemístíme do pekáče nebo Tažínu, na ni položíme jehněčí hřbet, přikryjeme a vložíme do předehřáté trouby.

Pečeme 4 hodiny, ale zhruba po 2 hodinách zkontrolujeme, jestli je v pekáči dostatek vody, abychom cizrnu nepřipálili.

PS: K jehněčímu hřbetu s cizrnou se výborně hodí bílý jogurt.

PS: Jehněčí je dnes běžně k dostání, avšak pokud ho neseženete u řezníka, zkuste obchod se zdravou výživou nebo farmářskými potravinami.

A abych nezapomněl, podělím se s vámi o další novinku od kapely, kterou mám opravdu moc rád, Balthazar.

bottom of page