Raw salát s miso zálivkou

Saláty jím každý den a v podstatě není večeře, u které by na stole nechyběl salát. I přesto, že je stále zima, dá se v obchodech koupit vcelku dost solidní zelenina, která i nějak chutná, což mě dovedlo k myšlence, abych se zde podělil o recept na tento zajímavý salát.

Doba, kdy jsme v supermarketech kupovali jen plastovou zeleninu, je ta tam a když člověk trochu hledá anebo si zajde do nějakého krámku, kde dobrou zeleninou a ovocem disponují, je následně odměněn lahodnou, téměř až letní chutí. U nás doma to tak bylo od malička a babiččino pravidlo, že „na jídle se nešetří“ ve mně zůstalo dodnes, a proto se vždy snažím vybírat to opravdu kvalitní. Navíc, celonárodní sportovní trend po honbě potravin ve formě bio, organic, dynamic a kdovíco ještě, nutí i velké řetězce začít do své každodenní nabídky tyto kvalitní výrobky zařazovat. To vše mi samozřejmě jde ohromně na ruku a já tak nemusím cestovat přes půl města, abych koupil nějakou surovinu v patřičné kvalitě.

Salátů je samozřejmě nepřeberné množství a hodí se i následovat sezónnost. Dnešní salát je však tak trochu neobvyklý, ale řekl bych, že vcelku i sezónní. Pracuje se zeleninou, jako je například brokolice, chřest nebo červené zelí, avšak co je na celém jídle zajímavé, je jeho jakási doba stání. Abych upřesnil, u většiny salátů to funguje tak, že čím čerstvěji smícháte zeleninu se zálivkou, tím dřív je lepší jídlo sníst, jelikož většina zeleniny začne pomalinku vadnout a ztrácet křehkost, až je z ní úplná „mňága“. U tohoto salátu to však vůbec neplatí, ale naopak jde o to, že se salát nechá odstát a ke všemu ještě v pokojové teplotě.

Raw salát s miso zálivkou

Doba přípravy: 20 min

Celková doba: 1 hod 20 min

Zelenina o váze 50g:

Čerstvé červené zelí (podélně nakrájené)

Zelený chřest (hlavičky chřestu, které se nepotřebují vařit)

Růžičky brokolice (pokud možno velké jako nehet prstu, bez stonků)

Mrkev (nakrájená na julienne)

Okurka (nakrájená na julienne)

Čerstvá máta a koriandr

Zálivka:

Šťáva ze 2-3 bio pomerančů

1 stroužek česneku (zbavený středu)

1 dílek čerstvého zázvoru (velký jako česnekový stroužek)

2 lžičky světlé miso pasty

2 lžičky omáčky Tamari

2 lžíce olivového oleje

1 lžička praženého sezamového oleje

Připravte si všechny ingredience na zálivku

přendejte je do mixéru a rozmixujte do emulze.

Veškerou zeleninu pořádně umyjte, očistěte a nakrájejte dle instrukcí výše.

V míse smíchejte zeleninu společně se zálivkou a nechte minimálně hodinu odstát v pokojové teplotě. Příležitostně salát promíchejte, aby se zálivka dostala na veškerou zeleninu.

Před servírováním salát ještě jednou promíchejte, nandejte na talíř a ozdobte lístky máty a koriandru.

PS: Zeleninu můžete klidně vyměnit za jinou, ale pozor pokud použijete klasický salát, rozmočí se vám velice rychle.

PS: Salát, a zejména zálivka, se výborně hodí k rýži.

Vyšla nová deska mého oblíbeného zpěváka, který si říká RY X a tady je ochutnávka:

Zasílat novinky

© 2015 by Nikos Kuluris