top of page

Kuře á la motýl

Suverénně, nejoblíbenějším masem na celém světě je kuře. I když já osobně mu zrovna neholduji, tu a tam si ho i s chutí dám. Samozřejmě je velký rozdíl mezi „supermarketovým“ kuřetem a volně pobíhavým kuřetem z vesnice. A to pochopitelně také v ceně. Nicméně, tyto drahocenně utracené peníze vás následně patřičně odmění na samotném talíři.

Kuře á la motýl

Kuře, jak už jsem zmínil, je převelice konzumované. Ať už se nám to líbí nebo ne, všude na nás vyskakují reklamy typu „celé kuře za 50,- a dvě celá kuřata za 80,-“. Tak nebo tak, celé je to samozřejmě uhozené na hlavu. Kuře, tedy broiler, který roste v průměru necelé 2 měsíce, má své potřeby, které je třeba i nějakou tou stravou a hygienou uspokojit, a to vše stojí logicky nějaké peníze. Když vezmu v potaz, že supermarkety si berou taky nějakou marži, kuře by muselo být prodáno kolem 20 až 25 korun, což mi přijde jako neuvěřitelná cena. Už jen z tohoto důvodu nemohu a nechci podporovat tento typ tzv. „plastikových kuřat“.

Ale přestanu moralizovat a pustím se do dnešního receptu, právě s kuřecím masem, čímž věřím, že zaujme větší část čtenářů. Vybral jsem recept, který v některých zemích, Řecko počínaje, patří mezi ty nejoblíbenější, a sice kuře á la motýl.

Kuře á la motýl

Doba přípravy: 30 min

Celková doba přípravy: 3 hodiny

1 celé bio kuře (otevřené na motýla)

1 lžička rajčatového protlaku

1 lžička tamarindové omáčky

1 stroužek česneku

1 dílek zázvoru

2 lžičky tamari omáčky

přepuštěné máslo (případně obyčejné)

olivový olej

sůl

čerstvě namletý pepř

2 hrníčky dlouhozrnné rýže

1 nadrobno nasekaná šalotka

1 lžíce nasekaného kopru

1 lžíce nasekané hladkolisté petržele

sůl

pepř

Kuře rozpůlíme přesně uprostřed jeho prsou tak, že nám opticky vznikne motýl. Potřeme olejem, posolíme, popepříme a necháme uležet v lednici ideálně přes noc.

Mezitím smícháme rýži, šalotku, kopr, petržel, sůl a olej.

Následně smícháme ingredience pro barbecue omáčku a v mixéru umixujeme na hladkou pastu.

Předehřejte si troubu na 200 stupňů a připravíme si kuře. Aby se nám nevysušilo, vložíme pod kůži mezi prso a křídlo kousek másla.

Poté vložíme do pekáče směs rýže na pilaf, zalijeme 2 hrnky vody, na to následně položte mřížku, aby kuře neleželo přímo na rýži a na mřížku položte připravené kuře.

Celý pekáč takto vložte do trouby. Pečte 20 minut na 200 stupňů a následně snižte teplotu na 180 a pečte dalších 30 minut.

Na posledních 15 minut natřete kuře barbecue směsí a nechte péct, dokud kuře nebude zcela zlaté a křupavé.

Po pečení odložte kuře z mřížky a nechte pár minut vychladnout. Rýži naservírujte na talíř. Kuře následně naporcujte.

PS: Rýže získá díky kuřeti velice příjemnou chuť. Je to typický postup, jak připravit velmi chutný pilaf.

PS: Do rýže můžete přidat rozinky a piniové oříšky, získáte tím daleko komplexnější a zajímavější chuť.

PS: Kuře můžete také přes noc naložit do tzv. Brine (nálev), který si připravíte předem, schladíte a kuře do něho naložíte.

A jelikož vyšla nová deska Sundara Karma, podělím se s vámi s malou ochutnávkou:

Štítky:

bottom of page