Kuře á la motýl
Suverénně, nejoblíbenějším masem na celém světě je kuře. I když já osobně mu zrovna neholduji, tu a tam si ho i s chutí dám. Samozřejmě je velký rozdíl mezi „supermarketovým“ kuřetem a volně pobíhavým kuřetem z vesnice. A to pochopitelně také v ceně. Nicméně, tyto drahocenně utracené peníze vás následně patřičně odmění na samotném talíři.
Kuře, jak už jsem zmínil, je převelice konzumované. Ať už se nám to líbí nebo ne, všude na nás vyskakují reklamy typu „celé kuře za 50,- a dvě celá kuřata za 80,-“. Tak nebo tak, celé je to samozřejmě uhozené na hlavu. Kuře, tedy broiler, který roste v průměru necelé 2 měsíce, má své potřeby, které je třeba i nějakou tou stravou a hygienou uspokojit, a to vše stojí logicky nějaké peníze. Když vezmu v potaz, že supermarkety si berou taky nějakou marži, kuře by muselo být prodáno kolem 20 až 25 korun, což mi přijde jako neuvěřitelná cena. Už jen z tohoto důvodu nemohu a nechci podporovat tento typ tzv. „plastikových kuřat“.
Ale přestanu moralizovat a pustím se do dnešního receptu, právě s kuřecím masem, čímž věřím, že zaujme větší část čtenářů. Vybral jsem recept, který v některých zemích, Řecko počínaje, patří mezi ty nejoblíbenější, a sice kuře á la motýl.
Kuře á la motýl
Doba přípravy: 30 min
Celková doba přípravy: 3 hodiny
1 celé bio kuře (otevřené na motýla)
1 lžička rajčatového protlaku
1 lžička tamarindové omáčky
1 stroužek česneku
1 dílek zázvoru
2 lžičky tamari omáčky
přepuštěné máslo (případně obyčejné)
olivový olej
sůl
čerstvě namletý pepř
2 hrníčky dlouhozrnné rýže
1 nadrobno nasekaná šalotka
1 lžíce nasekaného kopru
1 lžíce nasekané hladkolisté petržele
sůl
pepř
Kuře rozpůlíme přesně uprostřed jeho prsou tak, že nám opticky vznikne motýl. Potřeme olejem, posolíme, popepříme a necháme uležet v lednici ideálně přes noc.
Mezitím smícháme rýži, šalotku, kopr, petržel, sůl a olej.
Následně smícháme ingredience pro barbecue omáčku a v mixéru umixujeme na hladkou pastu.
Předehřejte si troubu na 200 stupňů a připravíme si kuře. Aby se nám nevysušilo, vložíme pod kůži mezi prso a křídlo kousek másla.
Poté vložíme do pekáče směs rýže na pilaf, zalijeme 2 hrnky vody, na to následně položte mřížku, aby kuře neleželo přímo na rýži a na mřížku položte připravené kuře.
Celý pekáč takto vložte do trouby. Pečte 20 minut na 200 stupňů a následně snižte teplotu na 180 a pečte dalších 30 minut.
Na posledních 15 minut natřete kuře barbecue směsí a nechte péct, dokud kuře nebude zcela zlaté a křupavé.
Po pečení odložte kuře z mřížky a nechte pár minut vychladnout. Rýži naservírujte na talíř. Kuře následně naporcujte.
PS: Rýže získá díky kuřeti velice příjemnou chuť. Je to typický postup, jak připravit velmi chutný pilaf.
PS: Do rýže můžete přidat rozinky a piniové oříšky, získáte tím daleko komplexnější a zajímavější chuť.
PS: Kuře můžete také přes noc naložit do tzv. Brine (nálev), který si připravíte předem, schladíte a kuře do něho naložíte.
A jelikož vyšla nová deska Sundara Karma, podělím se s vámi s malou ochutnávkou: