top of page

Tempeh s citrónovou trávou

Někdy mám chuť na rychlovku a ideálně i dosti jednoduchou. Nakrájet, prohodit, šup šup a je po všem. Nicméně, můj problém je ten, že nakonec to u žádné jednoduché rychlovky stejně neskončí. (o:

Od pondělí 11. března nám začíná půst. Chápu, že pro většinu z vás to je možná spíše k pousmání, ale pro nás, kteří jej vehementně držíme již mnoho let, to znamená období odříkání a sebemrskačství. Na toto období se těším, i když vím, že to nebude zdaleka tak jednoduché. Přeci jen, na svět jsem se nenarodil jako vegan, ale na druhou stranu mám rád výzvy a toto rozhodně výzva je, a pořádná.

Tu a tam si doma připravím tempeh. Pro mnoho lidí absolutně nepoživatelná surovina, ale já ho mám rád a občas si z něj něco připravím. Samozřejmě, mám svůj oblíbený a jiný mi taky nijak zvlášť nechutná. Každopádně,tempeh se výborně hodí na právě stir-fry rychlovky á la párkrát na pánvi prohodím a servíruji.

Tempeh s citrónovou trávou

Doba přípravy: 30 min

Celková doba přípravy: 40 min

Půl balení bio uzeného tempehu

Tenké rýžové nudle

1 malá gurmánská cibule nebo šalotka

1 stonek řapíkatého celeru

½ červené papriky

1 chilli paprička

½ stonku citrónové trávy, nakrájená nadrobno

1 stroužek česneku

1 lžička palmového/kokosového/hnědého cukru

2 dcl zeleninového vývaru/horké vody

2 lžíce rybí nebo nerybí omáčky

1 lžička škrobu

1 lžička sezamového oleje

olivový olej

čerstvý koriandr

jarní cibulka

sůl, čerstvý pepř

Do vlažné vody namočíme rýžové nudle. Připravíme si mise en place tak, abychom posléze mohli vše rychle a snadno házet na pánev. Veškerou zeleninu a tempeh nakrájíme podélně, aby měli podobný rozměr a velikost.

Česnek a citrónovou trávu nakrájíme nadrobno. Tempeh nasolíme, napepříme, zakápneme sezamovým olejem a přidáme lžičku škrobu, vše pořádně smícháme.

Rozehřejeme si wok, případně větší pánev, přidáme větší množství olivového oleje a na něj vložíme rovnoměrně nakrájený tempeh.

Necháme ho tak dvě minuty smažit, dokud nezezlátne a pak ho otočíme. Opět necháme další dvě minuty smažit a pak jej vyjmeme. Přidejte další kapku oleje a vložte podélně nakrájenou cibulku a smažte 30 sekund

poté přidejte nadrobno nakrájený řapíkatý celer, opět 30 sekund a nakonec vložte nakrájenou papriku. Smažte další půl minutu a občas zeleninu prohoďte, přidejte citrónovou trávu, česnek, palmový cukr, chilli a prohoďte.

Nakonec přidejte tempeh a prohoďte, nalijte 1dcl zeleninového vývaru a rybí omáčku. Vařte 1-2 minuty. Nakonec ještě přidejte nakrájenou jarní cibulku a vše přendejte do misky.

Wok utřete papírovým ubrouskem, přidejte olej a scezené odmočené rýžové nudle. Chvilku je smažte, poté přidejte 1dcl zeleninového vývaru a rybí omáčky. Nudle vařte tak dlouho (cca 1-2 minuty), dokud nezměknou, ale zároveň tak, aby se nerozvařily.

Přendejte do misky ke směsi s tempehem a dochuťte čerstvě nasekaným koriandrem.

PS: K tomuto stir-fry se samozřejmě hodí i rýže a to jak basmati, tak i jasmínová. PS: Recept se dá použit i pro tofu, jen je lepší tofu přes noc naložit, třeba do oné rybí omáčky.

A dnes si pustíme mé milované Foals, kteří právě vydali novou desku.

Štítky:

bottom of page