Tempeh s citrónovou trávou
Někdy mám chuť na rychlovku a ideálně i dosti jednoduchou. Nakrájet, prohodit, šup šup a je po všem. Nicméně, můj problém je ten, že nakonec to u žádné jednoduché rychlovky stejně neskončí. (o:
Od pondělí 11. března nám začíná půst. Chápu, že pro většinu z vás to je možná spíše k pousmání, ale pro nás, kteří jej vehementně držíme již mnoho let, to znamená období odříkání a sebemrskačství. Na toto období se těším, i když vím, že to nebude zdaleka tak jednoduché. Přeci jen, na svět jsem se nenarodil jako vegan, ale na druhou stranu mám rád výzvy a toto rozhodně výzva je, a pořádná.
Tu a tam si doma připravím tempeh. Pro mnoho lidí absolutně nepoživatelná surovina, ale já ho mám rád a občas si z něj něco připravím. Samozřejmě, mám svůj oblíbený a jiný mi taky nijak zvlášť nechutná. Každopádně,tempeh se výborně hodí na právě stir-fry rychlovky á la párkrát na pánvi prohodím a servíruji.
Tempeh s citrónovou trávou
Doba přípravy: 30 min
Celková doba přípravy: 40 min
Půl balení bio uzeného tempehu
Tenké rýžové nudle
1 malá gurmánská cibule nebo šalotka
1 stonek řapíkatého celeru
½ červené papriky
1 chilli paprička
½ stonku citrónové trávy, nakrájená nadrobno
1 stroužek česneku
1 lžička palmového/kokosového/hnědého cukru
2 dcl zeleninového vývaru/horké vody
2 lžíce rybí nebo nerybí omáčky
1 lžička škrobu
1 lžička sezamového oleje
olivový olej
čerstvý koriandr
jarní cibulka
sůl, čerstvý pepř
Do vlažné vody namočíme rýžové nudle. Připravíme si mise en place tak, abychom posléze mohli vše rychle a snadno házet na pánev. Veškerou zeleninu a tempeh nakrájíme podélně, aby měli podobný rozměr a velikost.
Česnek a citrónovou trávu nakrájíme nadrobno. Tempeh nasolíme, napepříme, zakápneme sezamovým olejem a přidáme lžičku škrobu, vše pořádně smícháme.
Rozehřejeme si wok, případně větší pánev, přidáme větší množství olivového oleje a na něj vložíme rovnoměrně nakrájený tempeh.
Necháme ho tak dvě minuty smažit, dokud nezezlátne a pak ho otočíme. Opět necháme další dvě minuty smažit a pak jej vyjmeme. Přidejte další kapku oleje a vložte podélně nakrájenou cibulku a smažte 30 sekund
poté přidejte nadrobno nakrájený řapíkatý celer, opět 30 sekund a nakonec vložte nakrájenou papriku. Smažte další půl minutu a občas zeleninu prohoďte, přidejte citrónovou trávu, česnek, palmový cukr, chilli a prohoďte.
Nakonec přidejte tempeh a prohoďte, nalijte 1dcl zeleninového vývaru a rybí omáčku. Vařte 1-2 minuty. Nakonec ještě přidejte nakrájenou jarní cibulku a vše přendejte do misky.
Wok utřete papírovým ubrouskem, přidejte olej a scezené odmočené rýžové nudle. Chvilku je smažte, poté přidejte 1dcl zeleninového vývaru a rybí omáčky. Nudle vařte tak dlouho (cca 1-2 minuty), dokud nezměknou, ale zároveň tak, aby se nerozvařily.
Přendejte do misky ke směsi s tempehem a dochuťte čerstvě nasekaným koriandrem.
PS: K tomuto stir-fry se samozřejmě hodí i rýže a to jak basmati, tak i jasmínová. PS: Recept se dá použit i pro tofu, jen je lepší tofu přes noc naložit, třeba do oné rybí omáčky.
A dnes si pustíme mé milované Foals, kteří právě vydali novou desku.