top of page

Žluté kari

Když jsem listoval recepty, tak jsem si uvědomil, že už je to nějaký ten čas, co jsem zde přispěl receptem na kari. Jelikož mám domácí kari v různých variantách moc rád, rozhodl jsem se, že si nejdřív připravíme čistě jen kari omáčku a příště na ni navážeme kompletním receptem.

Kari omáčka není nic složitého, existuje milión druhů i milión barev. Když procházím mezi regály supermarketů, tak hotové kari pasty nejrůznějších barev nacházím téměř všude. Což je fajn, jelikož se kari zdomácňuje a otevírá českému národu víc a víc barevných chutí světa. Nic se však nevyrovná doma udělané kari pastě, kterou si pak

můžete schovat na pár dní do lednice, případně ji rovnou zamrazit.

Žluté kari

Celkový čas přípravy: 20 minut

4 lžíce kořenu koriandrových listů (případně stonky koriandru)

2 lžíce šalotky

1 lžíce galangalu (nebo půl lžíce zázvoru)

1 lžíce citrónové trávy

1 lžíce česneku

1 červená dlouhá chilli paprička (případně ještě 1 malá thajská chilli paprička)

1 lžíce čerstvého turmeriku (případně žlutý kari prášek)

1 limetkový list

¼ lžíce krevetové pasty

1 hrnek thajské bazalky (lze použít i klasickou)

1 lžíce opražených koriandrových semínek

1 lžíce opražených semínek římského kmínu

sůl, pepř

Nejprve si připravte mise en place.

Nakrájejte si najemno citrónovou trávu, galangal, česnek, šalotku, koriandrový kořen a chilli. Oloupejte a nakrájejte turmerik. Pokud budete používat čerstvý, použijte rukavice a prkýnko, u kterého vám nebude vadit, že se zašpiní, turmerik totiž příšerně špiní a jde velmi špatně umýt. Dále na pánvi orestujte koriandrová semínka s římským kmínem a následně je roztlučte v hmoždíři.

Kari pasta se tradičně dělá v hmoždíři, ale můžete ji úplně v pohodě připravit v mixéru, stejně jako já.

Do mixéru vložte připravená koriandrová semínka s římským kmínem, sůl, pepř a vše rozmixujte najemno. Následně přidejte a rozmixujte citrónovou trávu, galangal a turmerik, tak aby byla každá surovina dokonale rozmixovaná. Dále postupně vložte česnek, kořen koriandru, chilli a šalotku. Následně limetkový list a krevetovou pastu (které s velkým potěšením říkám krevetový hnus, jelikož smrdí, jak říká můj taťka, jako bolavé nohy v červenci). Nakonec přidejte hrst bazalky a vše pořádně rozmixujte na jemnou pastu. Případně přidejte trošku vody, kdyby vám pasta nešla dokonale rozmixovat.

PS: Já vím, já vím…je to pro vás složité, ale věřte, že když přidáte pár lžiček, byť třeba jen do kuřete, budete odměněni naprostou senzací. Nic podobného vám nenahradí ani sebelepší kari kelímek ze supermarketu. (o:

Vyšla další deska jednoho z mých velmi obíbených zpěváku. Tento se jmenuje Benjamin Francis Leftwich

bottom of page