top of page

Jemista (plněné papriky)

Nedávno jsem po dlouhé době uvařil jedno ze svých nejoblíbenějších jídel, které jsem poté sdílel i na svém instagramu a byl jsem překvapený, kolik lidí se mi ozvalo se zájmem o recept. Se zděšením jsem zjistil, že jsem toto mé milované jídlo ještě nezapsal na blog a měl bych to tedy napravit.

jemista

Jako malý kluk jsem jídával hlavně řecká jídla tzv. hotovky, které se připravovaly povětšinou v kastrolu ve větším množství, aby bylo jednoduché je kdykoliv naservírovat pro celou rodinu. Jemista (v překladu plněné) bylo právě jedno z těch jídel, která se u nás doma připravovalo velmi často.

Plnilo se v podstatě kdeco, ale nejčastěji to byly hlavně papriky a v létě pak obří rajčata, lilky, cukety nebo cuketové květy. Základem byla vždy rýže, rajčata, bylinky a samozřejmě hektolitry olivového oleje. Když jsme v létě byli u jaji (řecky babička) na Krétě, tak nám připravila celý pekáč jemista, jak to umí jen a jen ona.

Podělím se s vámi o stejný postup, abyste mohli ochutnat alespoň vzdálenou chuť tradiční krétské kuchyně.

Jemista

8 velkých kapií (zelená, žlutá, červená)

4 hrsti basmati rýže

8 velkých zralých rajčat (zbavených ústí)

4 šalotky

hrst hladkolisté petržele

půl hrsti kopru

sůl

2 dcl olivového oleje

Do mixéru nebo robotu vložíme rajčata očištěná o ústí, šalotky, 1 dcl studené vody a vše rozmixujeme. Směs smícháme s rýží a najemno nakrájenou petrželkou a koprem, přidáme 1 dcl oleje, dvě špetky soli a společně promícháme.

Měla by nám vzniknout spíše řidší směs, kterou budeme plnit papriky. U paprik odřízneme vrch se stopkou (nevyhazujeme) a očistíme vnitřek od semínek. Každou papriku naplníme do ¾ směsí s rýži a vložíme do pekáče. Do každé z paprik rozlijeme zbytek olivového oleje a přiklopíme odříznutou čepičkou se stopkou.

Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a pečeme přikryté po dobu 1 hodiny, dokud nám rýže nezměkne.

PS: Já použil 1 litr olivového oleje, ale chápu, že někdo není tak posedlý olivovým olejem jako my z Jihu. (o:

PS: Pokud nám zbyde nějaká směs, můžeme buď naplnit další papriky nebo, pokud si troufnete, tak třeba i větší rajčata. Ale jestli již v pekáči nemáte místo, směs můžete dát volně na dno, tak jako já.

Co by to byl za článek bez písně na závěr. Dustin Tebbut a jeho nový singl White Water

bottom of page