top of page

Czech Brewers Cup 2015

V sobotu 9.5. se budou v Ostravě dít velké věci! Bude se totiž v budově Impact Hubu, poprvé v historii české kávy, konat Brewers Cup. Je to přesně ten moment, kdy veškeré špičky české kávové kultury zavítají do našeho „velkoměsta“, aby porovnali své dovednosti a zkušenosti v různých disciplínách přípravy kávy.

Přiznávám, že osobně nejsem moc velký fanda kávových soutěží. Do výsledků se totiž často zahrnují také osobní sympatie a postoj k danému baristovi či pražírně. Koneckonců každý má své oblíbence, ale také outsidery a tato kritéria by se do výsledků samotné soutěže přípravy kávy, zahrnovat samozřejmě neměla. Ale podobné události mají, kromě samotného průběhu soutěže a prezentací, jedno obrovské pozitivum a to je možnost ochutnat nejrůznější kávy od špičkových baristů z různých pražíren. Jinými slovy, ať už je káva sebelepší, může vám ji častokrát pěkně zkazit nekvalifikovaný barista, ale když si danou kávu ze své pražírny prezentujete sami, uděláte maximum proto, aby právě vaše káva byla připravena tím nejlepším způsobem. A teď si představte, že na jednom místě máte třeba deset pražíren, které prezentují svou nejlepší kávu připravenou tím nejlepším způsobem. Tohle přece nemůže nechat klidným, ani toho největšího příznivce českého turka! Co víc, vstupné stojí 100,- a v podstatě zahrnuje ochutnávku káv všech zůčastněných pražíren.

(Jakub Hartl - přední český barista české pražírny La Boheme Café vám určitě moc rád uvaří kávu na Brewers Cup 2015 v Ostravě)

Na samotné soutěži Brewers Cup se představí sedm velmi špičkových pražíren, od kterých budete mít možnost ochutnat jak espresso a cappuccino, tak v daných časech také filtrované kávy, které mě osobně zajímají nejvíce. Je to tak opravdu velká příležitost, seznámit se s tou nejlepší kávou, jakou vůbec český, ale třeba také i německý trh, poskytuje. Pokud jste četli můj článek o filtrované kávě, byl to opravdu jen úvod. Brewers cup však bude pro mnoho z vás přesně ten okamžik, kdy po odchodu domů budete plní dojmů a zážitků.

(Ostravští baristi Tomáš Taussig a Rosťa Martynek)

Pamatuji si svou první návštěvu na jednom podobném festivalu a mohu vám potvrdit, že mne to opravdu velmi ovlivnilo. Dodnes jsem kávou doslova uchvácen a je třeba říct, že jsem ještě před 5ti lety kávu vůbec nepil.

Brewers Cup 2015

Tento týden jedna z mých nejoblíbenějších kapel Mumford & Sons vydala nové album s názvem Wilder Mind a zde je pilotní singl z tohoto velice kontroverzního nového alba:

bottom of page