top of page

Citrónovo-koriandrové krevety

Jak s oblibou říkám, konečně přišlo mé počasí. Přesně na toto počasí čekám celý rok a nemohu se ho dočkat. A když už konečně přijde, tak často za týden opět odejde.

Nicméně, k takovému počasí si neodmyslím grilování. A jelikož v létě griluji několikrát týdně, přibude zde i mnoho receptů právě na grilování.

Když jsem byl ještě dítě, pamatuji si, že jsme na kamnech a ohni připravovali snad úplně všechno. Babička mi vždy dala něco do ruky, abych si to mohl upéct, ugrilovat...upálit. Můj vztah k ohni byl velmi intenzivní. A i dnes rád připravuji oheň a jídlo na ohni. Jeho vůni a potažmo chuť celého jídla je pro mne natolik příjemná a přirozená, že si bez toho nedokážu představit život.

Už o mně víte, že miluji moře a vše s ním spojené, včetně ryb a mořských plodů. Je mnoho lidí, co ryby nejí, nemluvě o mořských živočiších, ale krevety snad musí milovat všichni. Pamatuji si a už jsem to tady jednou zmiňoval, jak mi můj dobrý kamarád z Turecka říkal, že by se dokázal v krevetách koupat, jak moc je miluje.

Dnes vám ukážu recept, který prostě budete milovat. Je tak jednoduchý a přitom „exotický“, že chutná jak dospělým, tak i dětem, které toto jídlo skrze jeho sladkokyselou esenci budou zcela určitě milovat. Pokud ho připravíte na uhlíkovém grilu, pak jeho chuť ještě zintenzivníte a krevety tak dostanou i jemně uzený nádech.

Citronovo-koriandrové krevety

Doba přípravy: 15 min

Celková doba vaření: 20 min

500gr vyloupaných krevet

100gr meruňkové marmelády

3 stroužky česneku

1 lžička medu

1 lžíce rybí omáčky

1 lžička sušených chilli vloček

1 lžička rozdrceného sušeného koriandru

½ šálku citronové šťávy

čerstvý koriandr

olivový olej

mořská sůl

čerstvý pepř

Oloupejte česnek, odstraňte klíček a česnek nasekejte velmi najemno. Dále upražte sušený koriandr a následně ho rozdrťte. V míse rozmíchejte marmeládu, sušený koriandr, lžíci medu, česnek, chilli vločky, citronovou šťávu, rybí omáčku, sůl, pepř, čerstvý koriandr a olej a vše pořádně promíchejte.

Oloupané krevety pořádně promyjte a napíchejte na dřevěné špízky tak, abyste měli maximálně 5 krevet na jednom špízu. Připravené špízy s krevetami následně marinujte pár hodin v lednici v předem vyrobené marinádě. Při grilováni si gril vždy pořádně rozpalte a krevety před grilováním osušte kuchyňským papírem. Gril není třeba ani bůhvíjak promazávat, jelikož krevety se vám samy pustí od grilu při karamelizaci.

Důležité je krevety dlouho na grilu netrápit. V podstatě by mělo stačit 5 minut a vše je dokonáno.

PS: Pokud byste chtěli jídlo ještě trochu povýšit, pak použijte místo citronu limetku.

PS2: Dřevěné špízy před použitím namočte na krátkou dobu do vody. Naopak krevety osušte od marinády.

Jooo....a samozřejmě nezapomeňte ugrilované krevety provonět čerstvým koriandrem, to je to nejlepší nakonec. V tomto případě jsem krevety podával s grilovanými paprikami a rajčaty. Na papriky jsem použil bílý vinný ocet a čerstvou mátu a na rajčata balzamiko a čerstvou bazalku.

Jako hudební ochutnávku jsem si dnes pro vás připravil jednoho ze svých oblíbených italských zpěváků - Enzo Avitable

bottom of page