top of page

Kouzlo rýžového pilafu

Je zvláštní, jak podřadnou hodnotu má v Česku rýže. Přitom si myslím, že je to po bramborách ta nejčastější příloha snad ke všemu.

Jako malý jsem se rýže najedl horem dolem. U nás doma to byla nejdůležitější příloha, ale rovněž také hlavní jídlo, které mělo na stole vždy své důležité místo. Koupit si rýži, jen tak v obchodě, bylo pro babičku téměř nemožné, jelikož kvalita, která přetrvává až dodnes, byla a je více než žalostná. Babička často říkala, že rýže je zlato, kterému se musí věnovat patřičný čas a ona tě za to pak odvděčí. Bohužel, vystřízlivění nastalo ve chvíli, kdy jsem nastoupil do školky a později se začal stravovat ve školní jídelně. Musím říct, že rýže, která nám byla servírována, byla často za hranici poživatelnosti. Dodnes, když někde s kapelou přijedeme a rýže je v nabídce, dávám si ji s velkými obavami.

Velkou změnu v přístupu k rýži samotné, díkybohu, přišla s příchodem nejrůznějších etnik. Ať už to jsou Vietnamci, jejichž jasmínovou rýži dnes považuji za jednu z těch nejlepších, anebo naší turečtí bratři, jejichž pilaf je pro mě gró naší společné kuchyně. Tak nebo tak, ať už to byl jakýkoliv národ, vždy se k rýži choval velice uctivě a s respektem.

Jednou z velkých překvapení, které pro mě ve školní jídelně, a vůbec v české gastronomii bylo, je slovo „rizoto“. Česká „rizoto“ příprava pro mě v podstatě byla taková pilaf verze, která má svou tradici po celém pásu Středozemí až po Indii. Nicméně, Pilaf je vždy brán jako gró, ať už se jedná jako přílohovou verzi či jako hlavní chod doprovázený malými a „podřadnými“ chody.

Dnes jsem se rozhodl, že vás naučím základní pilaf, tak jak se dělá u nás doma. A prosím, neberte to jako „tradičně řeckou“ variantu přípravy rýže, jelikož nic takového v podstatě dnes už neexistuje, pokud vůbec někdy existovalo. Základem naprosto dokonalého pilafu je RÝŽE, kterou dnes sice běžně můžete koupit v několika druzích, ale ta opravdu kvalitní se i přesto shání poměrně špatně. Já tu svou pro perfektní pilaf konečně našel. Pokud si tedy objednáte či seženete rýži takovéto kvality, pak budete mile překvapeni, jak úžasně může rýže chutnat.

Rýžový Pilaf

Doba přípravy: 15 min

Celková doba vaření: 45 min

3 hrsti Basmati rýže

1 hrníček kokosového mléka

4 hrníčky vody

1 šalotka

hrst nasekané čerstvé jarní cibulky

hrst nasekaného koriandru

půl hrsti křupavé smažené cibulky

kokosový olej, případně olivový olej

mořská sůl

čerstvý pepř

Na pilaf zásadně používám rýžovar, který patří mezi mé největší přítele v kuchyni. Rozehřejeme si rýžovar, přidáme lžičku kokosového oleje, na kterém doměkka osmažíme šalotku. Mezitím v míse propláchneme rýži, dokud nám z ní nepoteče naprosto čirá voda.

Následně ji přidáme do rýžovaru, kde ji lehce orestujeme, tak aby se obalila v kokosovém oleji. Přidáme kokosové mléko, vodu, více jak špetku soli, čerstvý pepř a rýžovar zavřeme. Necháme ho vařit, dokud se nám nevypne. Mezitím si připravíme Mise en place, nasekáme si čerstvou cibulku a čerstvý koriandr.

Poté, co máme rýži uvařenou, všechnu ji přeneseme do mísy, a vidličkou ji lehce ovzdušníme, abychom ji udělali sypkou. Přimícháme čerstvou cibulku, koriandr a křupavou cibulku.

To vše velmi šetrně smícháme a necháme rýži zchladnout, aby se nám dál nevařila, jinak se nám rozvaří.

PS: V mém případě, tento rýžový pilaf jsem podával s kuřecím tajinem s kvašenými citróny. Ale jinak se tato rýže hodí téměř k jakémukoliv masitému i nemasitému jídlu, které má alespoň trochu omáčky.

PS: Přísady do pilafu můžete velice lehce obměnit. Například místo koriandru použijte petrželku či mátu, rýže bude stále velice svěží.

Garantuji vám, že pokud si tento způsob přípravy jednou osvojíte, už není cesty zpět. Rýže se stane vašim dalším rodinným členem a závislost jen kvete.

A zde je jeden z mých nejoblíbenějších skladatelů a zpěváků: Matt Corby - Brother

bottom of page