top of page

Kouzina E.P.E.

Jedno z míst, kde se opravdu cítím jako doma, je Kréta. Je to dáno jednak faktem, že odsud pochází má rodina, ale také k tomu výrazně přispívají mí přátelé, kteří mě pokaždé, když na Krétu dorazím, byť je to jednou do roku, nenechají ani jeden den spočnout a stále mi vymýšlejí program.

Jeden z mých nejlepších přátel je Manolis Mesrchakis, jehož restaurace patří mezi ty mé snad vůbec nejoblíbenější.

Sídlí ve městě Chania, které jsem si doslova zamiloval, přestože má rodina pochází z města Rethimno. Jeho restaurace se jmenuje jednoduše Kouzina EPE.

a patří mezi ty nejvyhlášenější v Chania, a vůbec na Krétě. Každé ráno v ní jeho maminka Despina

navaří a od 12 hodin jídlo pak velmi dobře zaučené kuchařky, které jsou její velkou výpomoci, vydávají.

Musím říct, že lepší jídlo pro mne už snad ani není. Nejspíš to bude tím, že to je přesně ona krevní skupina, na které jsem od mala vyrůstal, ale myslím, že i kdybych se sebevíce snažil, neměl bych co vytknout.

Kouzina EPE se specializuje na takzvané Spitiko fajito, což v lidovém překladu značí domácí jídla z kastrolu, což je v podstatě i samotný princip celé restaurace. Ať už přijde turista či domácí, obsluha, která je výborně proškolená, hostům nechá nahlédnout doslova pod pokličku. Nejen, že hosté vidí, jak se veškeré jídlo vaří a připravuje, ale také se mohou podívat do jednotlivých kastrolů.

Jako dítě si pamatuji, že tyto „jídelny“ jsme s taťkou vyhledávali a vyloženě si užívali ta nejlidovější jídla. A přesně toto je to, k čemu se Manolisova maminka vrací a jelikož patří mezi kuchařky, které by se mohly chlubit svými zkušenostmi a oceněními, posouvá tyto recepty ještě o nějakou tu metu výš.

Kouzina EPE vám ve zkratce nabídne téměř veškerý průřez krétských jídel. Chcete luštěniny, zde máte salát z fazolí, medu, octu, petrželky a pečených paprik.

Pokud máte chuť na maso, tak je zde tradiční recept pečeného domácího (ne ze supermarketu) kuřete s omáčkou, které boří veškeré chuťové buňky.

Máte chuť na rybu, tak si dejte buď filet z tresky s česnekem a krétskými bylinkami nebo dušenou sépii či chobotnici na víně.

No a pak jsou zde veškeré ony traviny, které se na Krétě jí dnes a denně. Ať už ve formě salátu či součásti jiného jídla.

Možný bych řekl, že je to ta hlavní esence, která dělá Krétu tak endemicky výjimečnou. Jedním, z mých milovaných jídel, jsou cuketové květy plněné rýží,

petrželkou a koprem či mátou nebo šneci, kteří se zde jí opravdu ve velkém.

Mimochodem, to mi připomíná mé dětství a historku s ním spojenou. U nás se na jaře často jídával salát z pampeliškových listů, které se dusily a podávaly s olivovým olejem a citrónem. Když jsme s mou babičkou tyto pampelišky sbírávali, kamarádi se mi druhý den smáli se slovy, že jsme králíci a jíme trávu. Když jsem to pak povídal babičce, mávla rukou a jen řekla „I ti králíci vědí, co je lepšího, než to, co vaří oni doma.“ (o:

Tak nebo tak, v Kouzina EPE si můžete vybrat z opravdu nádherného průřezu krétskou kuchyní. Nejen, že vám o tom obsluha povykládá, ale také vám to vše ukáže.

A abych nezapomněl, přestože jsme s Manolim napočítali nějakých 40 stolů a 100 židlí, tak restaurace je od 12 až do večera téměř stále plná. Nicméně, jak už to bývá u dobrých restaurací, nějaké to místečko se vždy najde nebo si maximálně 5 minut počkáte na uvolnění stolu.

A zde je jeden recept přímo z ruky paní Mesarchaki:

Krétský fazolový salát

Doba přípravy: 15 min

Celková doba přípravy: 45 min

200gr malých sušených fazolí, ideální s okem

1 pečená kapie

půlka červené cibulky

1 stroužek česneku

čerstvé petrželkové listy

špetka chilli vloček

lžička medu

olivový olej

lžička vinného octu

mořská sůl

čerstvý pepř

Přes noc společně s pěknou dávkou soli namočíme fazole. Ráno vodu scedíme a fazole pořádně promyjeme. Do kastrolu vložíme fazole společně s čerstvou vodou a opět solí. Fazole vaříme pořádně doměkka. Mezitím si na malé kostičky nakrájíme pečené kapie a červenou cibulku, česnek zbavený klíčku a petrželku nakrájíme nadrobno. Uvařené fazole scedíme a vše společně s olivovým olejem, octem, chilli a pořádnou dávkou čerstvého pepře smícháme a necháme alespoň hodinku odstát.

PS: Toto jídlo se ideálně hodí jako příloha, ale také jako hlavní jídlo s fetou sýrem, olivami a čerstvým chlebem.

PS: A aby to nebylo jen o jídle, tak musím přiznat, že jsme vyzkoušeli několik druhu místních krétských piv. Nebudu nic nalhávat, nedá se to samozřejmě srovnat s těmi českými, ale náznak příslibu tam je.

bottom of page