top of page

Sušená rajčata

Léto se chýlí ke svému konci a snad nejfrekventovanější zelenina, která na létě profituje asi nejvíce, je rajče.

Říká se, že není řecké jídlo, ve kterém by nebylo rajče. Je pravda, že rajčata se u mě doma a v receptech, které vařím, objevují neustále a ani si moc nedovedu představit, že bych bez nich přežil více jak týden. Když jsem delší dobu na koncertech a mimo domov, není snad žádná jiná surovina, na kterou bych se těšil víc.

Jak už jsem naznačil, receptů s rajčaty je miliarda a když jsem přemýšlel, jakým nejlepším způsobem vám rajče představit, nenapadlo mne nic lepšího, než sušené rajče.

Sušená rajčata má rád snad každý z nás, přesto si troufám říci, že není nic lepšího než sušené rajče vysušené doma v troubě.

Pokaždé, když se léto v Česku chýlí ke svému konci, považuji rajčata za ty nejchutnější. Samozřejmě, nejlepší jsou právě ta, která vyrůstají na zahradě, ale není odrůda jako odrůda a tomu bych se právě chtěl věnovat.

Pokud se tedy rozhodnete sušit rajčata, nejlepší rajčatovou odrůdou jsou rajčata San Marzzano.

Samozřejmě nemůžete čekat, že vám tato rajčata na trhu prodají, ale co však na trhu najdete, jsou rajčata, která jsou jim podobná nebo jsou vypěstována z této odrůdy u nás. Jsou to v podstatě rajčata vajíčkového typu, u kterých je velmi důležité, aby dužnina tvořila velké procento těla rajčete. Právě tato rajčata mají minimum vody a maximum dužniny a proto se hodí na sušení, ale nejvíce však do rajčatových sals.

A zde je vcelku lehký návod na sušení rajčat v domácím prostředí.

Sušená rajčata

Doba přípravy 30 min

Celková doba sušení: 8 hodin

2kg masitých rajčat typu San Marzzano

hrst čerstvých bylinek (oregano, máta, petrželka, rozmarýn,...)

2 česnekové stroužky

olivový olej

mořská sůl

Rozpečte si troubu na 90 stupňů, pokud vám to trouba nenabízí, tak na 100 stupňů. Rajčata pořádně umyjte a rozkrojte napůl. Pečící plech lehce pokropte vodou a následně na něho dejte pečící papír, který se tak na plech přilepí. Veškeré bylinky pořádně nasekejte, s česneku odstraňte střed, poté také nasekejte a přidejte k bylinkám.

V misce rozmíchejte bylinky, česnek, pár lžiček olivového oleje a mořskou sůl tak, aby vám vznikla konzistence podobná jako na italské pesto. Na každé rajče naneste půl čajové lžičky bylinkové směsi.

Poté, co má každé rajče svou bylinkovou směs, vložte plechy s rajčaty do trouby. Nastavte si na hodinkách časovač na 4 hodiny od začátku sušení. Po 4 hodinách by rajčata měla být z části usušená a tak je čas je otočit. Pečlivě otočte každé rajče naopak a plechy opět vložte do trouby na další 4 hodiny. Časovač si nastavte na 2 hodiny tak, abyste rajčata zkontrolovali. Po této době by se rajčata neměla zbarvovat do černa, pokud k tomu dojde, tak je vyjměte a vložte do nádoby, kde se budou skladovat i nadále. Po 4 hodinách by měla být rajčata dokonale vysušená tak, že jsou uvnitř stále šťavnatá a velmi sladká. Rajčata, naskládejte vedle sebe a zalijte olivovým olejem, který rajčata zakonzervuje.

PS: Odhodláte-li se k tomuto dlouhému, ale zároveň neuvěřitelně úžasnému procesu, budete naprosto ohromeni pravdivou chutí sušených rajčat.

PS: Normálně se rajčata suší v Itálii a Řecku pod sluncem, ale jelikož k nám už pomalinku přichází podzim a slunce už nemá takovou sílu, trouba je naprosto jistá a spolehlivá.

A dnešní píseň bude od další z mých oblíbených kapel, tentokrát to je Bon Iver - Holocene

bottom of page