top of page

Čerstvý zeleninový bujón

Nemohu si pomoct, ale zima klepe na dveře víc, než bych si přál a vůbec si uvědomoval. Na trhu sice ještě stále koupím krásnou zeleninu, která má chuť, barvu i sílu, ale zároveň si již uvědomuji, že je pomalinku čas se na tu chladnou bestii připravit.

Základ pro zimní jídelníček je u mě doma vývar. Každý 2. týden koupím morkové kosti, kořenovou zeleninu a po 2 dny nechávám probublávat telecí vývar, který je pro lidskou imunitu přes zimu velmi důležitý. Ne nadarmo se říká, že když je někdo nemocný, pořádný telecí vývar vytáhne úplně vše.

Nicméně, čím dál tím více se snažím maso omezovat. Jak už jsem mnohokrát psal, maso jím velmi málo a pokud ho už jím, tak opravdu jen z domácího chovu, nejlépe přímo od taťky z jeho krétské farmičky. Rozhodl jsem se tudíž, že vám zde napíši recept na čestvý zeleninový bujón. Určitě si říkáte, že to bude zase něco chuťově nevýrazného a beztak opět náročného na přípravu. Ale kdepak, tento zeleninový bujón je velmi jednoduchý a ještě k tomu geniální v tom, že si ho můžete připravit předem, dobře ho uzavřít a kdykoliv po něm sáhnout, když je třeba. Navíc, samotná příprava polévky či omáčky z tohoto bujónu je snad ta nejjednodušší věc, a sice zalitím horkou vodou.

Nedávno jsem si jen tak z dlouhé chvíle hledal nějaké informace o výživnosti zeleniny v syrovém stavu a byl jsem velmi překvapený, kolik živin má zelenina do té doby, než se tepelně zpracuje. Jak se říká: Živin není nikdy dost, a tak proč se ochuzovat o takovou pastvu pro náš organismus, a proto se bude tento zeleninový bujón připravovat celý za studena.

Zeleninový bujón

Doba přípravy: 15min

Celková doba přípravy: 30min

150gr pórku (1/2 pórku)

100gr celerové natě (2 natě)

100gr celerového kořene (1 menší)

100gr petrželového kořene (1 menší)

100gr šalotek (2-4 kusy)

200gr mrkve (2-4 kusy)

2 stroužky česneku, zbavené jádra (může stačit i 1)

20gr koriandru (1/4 svazku)

10gr hladkolisté petrželky

30gr sušených rajčat (ideálně použít vaše domácí)

100-150gr kvalitní mořské soli

Veškerou zeleninu pořádně umyjte, oloupejte (tam kde je potřeba) a nakrájejte nahrubo, aby se nám lehčeji mixovala.

Nejprve použijte kořenovou zeleninu - celer, petržel, mrkev. Trochu je rozmixujte, následně přidejte pórek, šalotku, česnek a opět jemně rozmixujte. Přidejte sušená rajčata s bylinkami a pořádně rozmixujte, aby se vše spojilo.

V tuto chvíli přidejte sůl. Tady opatrně, sůl nám zde slouží jako konzervant, ale pokud použijete alpskou, košer nebo obyčejnou stolní sůl, tak dávejte pozor, jelikož solí úplně jinak než mořská sůl.

V okamžiku, kdy budete mít vše rozmixované, měla by vám vzniknout čistá, vlhká pasta, bez větších hrudek.

PS: Jednu polovinu pasty vložte do zip-sáčku, popište a zamrazte, abyste ji mohli v budoucnu kdykoliv použít a nezkazila se vám.

PS: Zbytek vložte do nádoby, ideálně do takové, ze které můžete vysát vzduch, a poté skladujte v lednici až po dobu jednoho týdne.

PS: Pro přípravu polévky, řiďte se pravidlem 1 lžíce : 1 hrnku horké vody. Bujón můžete použit do polévek, omáček, rizota, luštěnin, atd. Jeho využíti je opravdu velmi široké a chuť je překvapivě dobrá.

PS: Od teto chvíle už nemusíte kupovat jakékoliv chemické i nechemické bujóny a masoxy...uvidíte, že tento zeleninový bujón svou chutí jen tak něco nepřekoná.

Dnešní píseň bude od kapely, která si říká Other Lives.

bottom of page