top of page

Polévka Tarhana (Xinóchondro)

Tarhana, trachana, xynóchondro nebo kishk, všechny tyto názvy se vztahují stále a jen k jednomu jídlu, které já znám od malička pod krétským názvem Xinóchondro.

Xinóchondros

Toto jídlo se vyskytuje od Maroka až po Irán a na Kypru to je dokonce jako národní jídlo. Přes jeho velikou zvláštnost a pro Středoevropany naprosto ojedinělou chuť, je Tarhana neuvěřitelně výživné jídlo, které se navíc dá skladovat po měsíce ve špajzu.

Jako dítě si pamatuji, že babička xinóchondro připravovala velice často a s oblibou, což pro mne až tak velká obliba nebyla, jelikož jsem toto jídlo tehdy zdaleka tak nemiloval jako dnes. Tarhana se totiž skládá z drcené pšenice a fermentovaného mléka či jogurtu, což pro mě, kdy jsem podobné kombinace vůbec nechápal, bylo utrpení jíst. (o:

V čem je tedy celé kouzlo tohoto pokrmu? Tarhana je velmi bohaté na bílkoviny a zároveň se dobře tráví a pročišťuje tlusté střevo. Na Krétě se říká, že pokud je někdo nemocný, měl by často jíst Xinóchondro (Tarhana) a pít Rakómelo (rakie s medem). Když jsem letos odjížděl z Kréty, babička mi nabalila celý balík se slovy: „Kdykoliv se budeš cítit slabý, použij to.“

Příprava samotné Tarhana je neuvěřitelně jednoduché. V podstatě můžete použít jakoukoliv cereálii nebo hrubozrnný bulgur, ikdyž nejčastěji se používá opracovaná pšenice, a to vše pak vařit s jogurtem, dokud cereálie alespoň částečně nezměkne a jogurt se celý nevyvaří.

Z tohoto „těsta“ pak vytvoříte malé šišky, které ať už na slunci či v troubě při velmi nízkých teplotách zcela vysušíte. Toto těsto taktéž můžete rozprostřít na utěrku na plechu a nechat v pokojové teplotě uschnout. Tyto „suchary“ pak můžete lehce skladovat jak v lednici, tak i ve špajzce, kde vám vydrží po dlouhé zimní měsíce.

Nejčastější využití Tarhana je polévka. Ať už se podíváte na řecké či turecké recepty, velmi často najdete Tarhana využité v polévce, což je snad nejjednodušší příprava, na kterou můžete narazit. Já jsem si pro vás dnes připravil jeden zajímavý a velmi chutný krétský recept, tak abyste si to mohli vyzkoušet uvařit i u vás doma.

Krétská polévka Xinóchondro

Doba přípravy: 15minut

Celková doba přípravy 60min

100gr sušené tarhana

1 střední cibule

1 stroužek česneku

1dcl bílého vína

1 lžička medu

200gr oloupaných datlových rajčat/konzerva rajčat

1dcl olivový olej

hrst hladkolisté petželové natě

mořská sůl

čerstvý pepř

Najemno nakrájejte cibulku a osmažte ji na olivovém oleji. Mezitím si připravte česnek, zbavte klíčku a nakrájejte najemno. Spařte datlová rajčata, oloupejte a nakrájejte. K cibulce přidejte česnek a olej, nechte jen krátce provonět (asi 10sek). Přidejte rajčata a přiveďte k varu, poté nalijte 1dcl vína a svařte.

Následně přidejte tarhana (xinóchondro), lžičku medu, přibližně 2dcl horké vody a zbytek olivového oleje. Přiveďte k varu, snižte plyn a vařte dokud tarhana nebude úplně měkká. Dle potřeby přilijte další horkou vodu. V okamžiku, kdy bude tarhana měkká, je polévka hotová. Na závěr dosolte a dopepřete dle vlastní chutě a přidejte hrst nasekané petželky.

PS: V mém případě jsem k této polévce dále přidal krétské nakládané maso Apaki, kterou opravdu moc miluji. Má jemně nakyslou, uzenou a kořeněnou chuť. Toto maso či klobáska se na Krétě objevuje v nejrůznějších podobách, včetně zmiňovaných klobásek. Takže klidně můžete použit vaší oblíbenou klobásku, kterou nakrájíte na kolečka a osmažíte na olivovém oleji společně s rozmarýnem.

Apaki

PS: Na Kypru se k této polévce velmi často přidává úžasný kyperský sýr Haloumi, tento sýr tomuto jídlu dodá velmi specifickou chuť.

PS: Ač se vám Tarhana zdá být sebevíce složité, budete velmi překvapeni, jak se dá velmi široce využít. Pro mne to je naprosto úžasná věc, která je jak pro vegetariány, tak i pro masožrouty a přitom neuvěřitelně zdravé, obvzláště pak přes zimní měsíce.

A dnes opět trošku z jiného soudku od Jamie Woon:

bottom of page