top of page

Marocký dýňový salát

Když jsem minulý týden navštívil pořad Dobré ráno, kde jsem také vařil, ještě jsem ani zdaleka netušil, jak velkou smršť způsobím, když připravím v přímém přenosu dýňový salát.

Musím se přiznat, že mě docela irituje dýňová mánie, která je teď na internetu v podání nejrůznějších polévek a krémů. Mám již delší dobu pocit, že dýně se u nás snad nevyužívá nijak jinak, a přitom stačí opravdu velmi málo a můžete si představit i velmi chutný salát.

Na dnešek jsem si připravil marocký recept, který jsem vařil právě v Dobrém ránu a který vás určitě osloví. Tento recept je velmi jednoduchý a na druhou stranu opravdu chutný. Možná se budete až divit, jak moc a také jak dokáže být dýně všestranně využitá.

Marocký dýňový salát

Doba přípravy: 30min

Celková doba vaření: 30min

1/2 dýně Hokkaidó

Šalotka/červená cibulka

1 lžička římského kmínu

1 lžička Cherry octa/ vinného octa

2 lžičky medu

2 lžíce koriandrových listů

mořská sůl

3 lžíce olivového oleje

Dýni přepůlíme napůl.

Vydlabeme semínka, celou ji oloupeme a nakrájíme na stejnoměrné kostičky.

Poté stejnoměrně naklademe do napařovacího hrnce, kde si předtím dáme vařit vodu a vaříme 10-15 minut.

V misce smícháme 1 lžičku octa, 2 lžičky medu a olivový olej, až vám vznikne vinaigretta. Na pánvi opražíme římský kmín, dokud se z něho nezačne jemně kouřit a semínka začnou vylučovat aroma.

Šalotku nakrájíme na velmi tenká kolečka.

Špičkou nože zkusíme, jestli už je dýně měkká. Nůž by měl lehce projít dýní, ale dýně by neměla být rozbředlá. Vložíme dýni do větší mísy a v ledové lázni ji zchladíme. Dýni smícháme s vinaigrettou, šalotkou, římským kmínem, přidáme sůl, čerstvý pepř a koriandrové listy.

PS: Salát je samozřejmě nejlepší, když se alespoň hodinku uleží v lednici, ale druhý den je ještě lepší.

A zde je píseň od Matta Corbyho, kterou jsem dnes zuřivě poslouchal. (o:

bottom of page