top of page

Vegetariánské Pho

Obliba vietnamské polévky Pho má v Česku geometrický nárůst. Ještě nedávno, zde nikdo o Vietnamu v podstatě ani nevěděl a dnes je z Prahy hlavní město vietnamské kultury v ČR. I já patřím mezi ty, kteří s velkým zapálením objevují a hltají cokoliv, co se týče vietnamské, a vůbec asijské gastronomie.

Jak už to bývá v nejedné národní kuchyni, vaření začíná u vývaru. Vývar je základ francouzské, české, japonské, ale také té vietnamské kuchyně, jelikož od něho se pak odvíjejí omáčky či nejrůznější dochucování jídel, která by bez vývaru nikdy nechutnala tak, jak by chutnat měla. Já doma vařím vývar každých 14 dní. Před časem jsem si kvůli tomu pořídil 50-litrový hrnec, do kterého se vleze dostatečná nálož jak kostí, tak i zeleniny a probublávat zvládne 48 hodin bez velké újmy na tekutině.

Vegetarian pho

Je pravda, že mám čím dál tím více oblibu, nacházet alternativy ke klasickým receptům. Ať už to byla rybí omáčka bez ryb nebo veggie Moussaka, toto mě prostě baví, jelikož není jednoduché dostat z jiných surovin tu správnou autentickou chuť pro jídlo, které je specifické danou chutí.

Dnes jsem se rozhodl, že pro všechny, kteří maso nejí, či stejně jako já hledají k masu jiné alternativy, připravím vegetariánské Pho. Samozřejmě, musíme začít u samotného vývaru, jelikož na něm je samotné Pho založené.

Vegetariánský Pho vývar

Doba přípravy: 15min

Celková doba přípravy: 2-3 hodiny

1 celý pórek, pořádně promytý a nakrájený

2 cibule, nakrájené

5 stroužků česneku

hrst sušených hub (já použil shiitake)

3 mrkve, nakrájené

1 šálek nakrájeného čerstvého zázvoru

1 chilli paprička

1 lžička kuliček pepře

1 lžička hřebíčku

1 celá skořice

5 kousků badyánu

3 plátky oloupaného pomeranče

½ limetky

4 litry studené vody

Připravte si mise en place.

Poté všechny ingredience vložte do kastrolu s vodou. Přiveďte k varu, ztlumte oheň a nechte probublávat tak 1 hodinu. Pak vyhoďte pomeranč a limetku, jinak by vám vývar zhořkl a vařte další hodinku až dvě.

Já ten svůj vařil 3 hodiny, aby dostal správou silně zlatavou barvu a výraznou chuť.

Na závěr vývar přeceďte přes sítko s plenkou, zchlaďte a zamrazte v zipových sáčcích nebo uchovejte v lednici.

PS: Pokud vývar nebude mít zlatavou barvu, vařte ho ještě déle, dokud ji nezíská.

Vegetariánské Pho

Doba přípravy: 15min

Celková doba přípravy 30min

4-5 porcí

1 balíček rýžových nudlí

4 malé spařené a zchlazené Pak Choi

1 hrníček hub

hrst asijské bazalky (případně klasické)

hrst koriandru

hrst čerstvé cibulky

1 chilli paprička

1 limetka

Uvaříme si vodu, kterou zalijeme společně se solí rýžové nudle a vše přikryjeme. Necháme ve vroucí vodě a po 10-15 minutách, když už budou nudle měkké, scedíme a propláchneme je ve studené vodě.

Pokapeme rýžovým octem a dáme bokem. Mezitím si ohřejeme zeleninový vývar, který jsme si připravili předtím.

Pak Choi a houby spaříme horkou vodou a následně ve velmi studené vodě zase ochladíme.

Nahrubo si nasekáme bylinky, nakrájíme si chilli papričku a limetku.

Do hlubokého talíře nejprve klademe rýžové nudle, zeleninu a následně bylinky s cibulkou. Nakonec zalijeme horkým vývarem. Při servírování, do malých mističek přidáme limetku a chilli, každý si jej přidá do polévky dle libosti.

Vegetarian Pho

PS: Nebojte se použit veškeré ingredience. Pho polévka je právě geniální svou nevšední chutí a velkým chuťovým zážitkem.

PS: Pokud nebudete mít Pak Choi, vůbec to nevadí. Polévka Pho bude perfektní i jen s nudlemi a bylinkami, které se ve Vietnamu chápou spíše jako zelenina, než jako bylinky.

A pro dnešek to je další nový objev v podání kapely Kensington - Streets

bottom of page