top of page

Kimchi polévka s tofu

Je mnoho tradic a zvyků, které se pojí jak s Vánocemi, tak i povánočním či novoročním jídlem. Někteří vaří kubu, jiní zase rybí polévku a bramborový salát se snad liší u každé rodiny úplně vším, mnoho lidí vaří na Nový rok čočku, jiní fazole nebo třeba novoroční svíčkovou. Spousta lidí na Severní Moravě a na Valašsku vaří kyselicu, kterou já osobně mám moc rád. Tento zvyk jde nejspíš ruku v ruce s novoročními oslavami, nicméně, jak už sami víme, kysané zelí je bezpochyby to nejlepší, co si po vánočním obžerství můžeme dát.

Já se rozhodl, že navážu na jeden ze svých receptů, který by měl být v těchto dnech již zcela jistě hotový. Jedná se o Kimchi a to si tentokrát připravíme jako polévku. Navíc, přijde mi to jako perfektně důstojná obměna k jinak mnohde zavedené kyselici.

kimchi soup

Když jsem si poprvé udělal své kimchi, žasl jsem nad chutěmi, které může mít fermentované pekingské zelí. U nás jsme byli vždy zvyklí na řecké Tursi, ale to v podstatě vystřídalo právě kimchi. Říkal jsem si, že by bylo super, kdyby se toto kimchi dalo nějak obšírněji využít a když jsem trochu bádal a hledal, našel jsem velice široce rozvinutou Kimchi polévku. V mnoha případech se připravuje s vepřovým pupkem, což může být také velice chutné, já ale sáhl po bezmasé variantě, jelikož si myslím, že přes Vánoce budete mít masa všichni až až.

Kimchi polévka s tofu

Doba přípravy: 20min

Celková doba vaření: 2hod

Počet porcí: 4-6 osob

1 balení tofu, nakrájeného na kostičky (já použil bio tofu)

5 šálků vymačkaného kimchi, nakrájeného

šťáva z vymačkaného kimchi

2 lžíce gochujanga (korejská ostrá papriková pasta)/lze nahradit rajčatovým protlakem a chilli

1 svazek jarní cibulky, šikmo nákrájená na kolečka

3 lžičky sójové omáčky (pokud možno bio bez soli)

2 lžíce opražených sezamových semínek

žloutek z vejce – 1 na porci

1 lžíce sezamového oleje

1 lžíce olivového oleje

mořská sůl

čerstvě namletý pepř

Do hrnce nalijte vodu a dejte vařit. V okamžiku varu přidejte hodně soli a nakrájené tofu. Stáhněte plyn a vařte po dobu 5-10 minut, až vám tofu nabude a vyplave napovrch. Poté tofu opatrně přendejte do mísy.

V hrnci s pevným dnem předehřejte olivový olej, vložte kimchi, gochujang

(případně rajčatový protlak a chilli) a za častého míchání vařte, dokud se nevypaří téměř veškerá voda a kimchi zhnědne.

Přidejte šťávu z kimchi a asi 8 šálků vařící vody. Přiveďte k varu a vařte po dobu 40 minut, do té doby než vám kimchi změkne a také zhoustne.

Přidejte šikmo nakrájenou jarní cibulku, sójovou omáčku a tofu, nechte lehce vařit asi 20 minut, dokud tofu nenasákne veškeré chutě. Míchejte velmi opatrně, jinak tofu rozbijete. Nakonec jen dochuťte sezamovým olejem, solí a čerstvý pepřem.

PS: Při servírování na talíř nejprve nalijte kimchi polévku s tofu, následně přidejte žloutek a nakonec posypte opraženými sezamovými semínky.

PS: Garantuji vám, že pokud ji jednou zkusíte, ihned si ji zamilujete a navíc perfektně slouží jako vyprošťovák. (o:

A pro dnešní den jsem si připravil tuto píseň od kapely Fleet Foxes :

bottom of page