top of page

Fasolada

Další luštěnina, kterou si neodmyslitelně spojuji se svým mládím, jsou sušené fazole. Pokud by si někdo náhodou řekl, že na fazolích není nic zvláštního, je na velkém omylu. V Řecku se totiž většinou jí polévka zvaná fasolada.

fasolada

Není snad jediná zima nebo jediný půst, kdy by se fasolada nejedla a zejména pak obří fazole tzv. gigantes. Tyto obří fazole totiž patří k nejběžnějšímu postnímu jídlu, a jelikož moje babička je silně věřící a dodržuje veškeré půsty velice striktně, fazole a jiné luštěniny vaří velice často.

Když jsem přemýšlel jaký recept na fasoladu vám zde dám, napadla mě polévka, která není v Řecku až tak častá. Vaří se zejména na Krétě a na konci celého vaření se do ní přidávají horské traviny (chorta), které vytvoří velice ojedinělou chuť. Já se však rozhodl tyto traviny vyměnit za obyčejnou českou kapustu.

kapusta

Ke kapustě jsem měl od dob školních jídelen opravdu hrozný vztah, což musím říct, že se za posledních pár let výrazně změnilo, a tak ji rád přidávám do polévek, kde si našla své důstojné místo.

Aby toho nebylo málo, přidal jsem do polévky ještě jednu zvláštnost, která z ní udělala jídlo bohaté na protein. Tempeh jsem začal používat až poslední rok a mé seznámení bylo velice špatné. První sousto jsem doslova vyplivl se slovy, jak někdo může jíst tento hnus. Pak mi náš Richard poradil, že mám vyzkoušet uzený tempeh a můj vztah se výrazně zlepšil.

Tradičně se do této polévky přidává usmažená vyzrálá pancetta, která se na Krétě v některých místech vyrábí, já si však řekl, že zkusím tuto výraznou chuť zaměnit za poněkud bezmasou variantu ve formě tempehu. (o:

Krétská fazolová polévka s kapustou

Doba přípravy: 30min

Celková doba vaření: 1hod 30min

Počet porcí 4-6 osob

1 kus menší hlávky kapusty/kel

6 stroužků česneku

1x badyán

4x bobkový list

1 celá skořice

sušené chilli

parmazán

mořská sůl

olivový olej

Fazole namočíme spolu se solí, dvěma stroužky česneku a třemi bobkovými lístky přes noc do vody. Ráno vodu scedíme, fazole propláchneme a vložíme do tlakového hrnce, kde je dvojnásobkem vody zalijeme. Přidáme sůl, stroužek česneku, bobkový list, badyán, dobře uzavřeme a dáme na 30 minut vařit, případně dokud nám fazole dokonale nezměknou.

Mezitím si očistíme česnek a nakrájíme ho na plátky. Taktéž si na malé kousky nakrájíme tempeh.

Na pánvi rozpálíme olej, vložíme tempeh a restujeme, dokud nám nezhnědne. Přidáme česnek, sušené chilli a jen pár sekund restujeme, pozor nespálit! Po pár sekundách přilijeme asi 2dcl vývaru z fazolí a vaříme dokud nám omáčka nezhoustne.

Omyjeme si kapustu, zbavíme ji středu tak, aby nám lístky odpadly, a každý list zbavíme tuhé dužniny, kterou má napříč prostředkem listu. Zbydou nám tak jen čisté listy, které promyjeme a vložíme do vývaru s fazolemi. Vaříme jen krátce po dobu 5 minut, dokud nám listy kapusty nezměknou.

Do hlubokého talíře dáme nejprve naběračku kapusty spolu s fazolemi a následně na to tempeh s česnekem. Celý talíř zakončíme pár tenkými plátky parmazánu a štědrou dávkou olivového oleje.

PS: Pokud milujete pancettu, klidně ji použijte místo tempehu a jídlo bude ještě daleko chutnější a voňavější.

PS: Já použil místo parmazánu krétský sýr tak, jak se to sluší a patří, ale můžete použít např. Pecorino.

A dnes mi to neda než se s vámi podělit o tento vtipný videoklip od ještě vtipnější kapely Walk Off the Earth

bottom of page