top of page

Kopřivy

Nemohl jsem si to odpustit a ještě vás trochu „pomučím“ další zelenou travinou. Tentokráte to bude kopřiva, která již roste jako divá a byl by hřích se na ní vykašlat, když ji máme všude po ruce.

nettle

Kopřiva je další z travin, kterou od malička miluji. Babička ji připravovala mnoha způsoby a dodnes připravuji několik receptů i já doma.

Pamatuji si, že když jsme s dědou Manolisem chodívali po jesenických kopcích a někdy jsme prostě měli opravdu velký hlad, jedna z věcí, co papus (děda) dokázal z přírody vykouzlit, byla syrová kopřiva, kterou jen pomuchlal v dlani, čímž ji zbavil veškeré pichlavosti a takovouto kopřivu jsme prostě na posezení slupli. Kopřivy jsme jedli po hrstech a s nimi samozřejmě také medvědí česnek a jiné traviny. Musím říct, že k dědovi a babičce jsem často jezdíval nemocný a vracel se zdravý jako řípa.

Jeden z vděčných receptů, který se opravdu zavděčí mnohým, je tradiční řecký recept Spanakórizo. Spanakórizo je jídlo, které se vaří napříč Řeckem, ale i tak samozřejmě najdete regionální obměny. Jedna taková je právě česká, kde však místo špenátu použijeme kopřivu a tím i jídlo dostane zcela výjimečnou chuť.

Sbíráme však pouze vrchní čerstvé výhonky a listy kopřiv, jinak by se mohlo stát, že stvol kopřivy bude velice dřevnatý. Toto však moc neplatí na jaře, kdy se nebojte utrhnout celou kopřivu.

Spanakórizo z kopřiv

Dobra přípravy: 15min

Celková doba vaření: 30min

Počet porcí: 5

5 hrstí kulatozrnné rýže (1 hrst na osobu)

200gr San Marzzano rajčat v plechovce

4 plné hrsti kopřiv

1 plná hrst medvědího česneku

2 šalotky, nadrobno nakrájené

2 lžíce balzamikového octu

1-2 litry zeleninového vývaru

2dcl olivový olej

mořská sůl

čerstvý pepř

V hrnci s těžkým dnem rozpálíme olivový olej na kterém lehce orestujeme cibulku, přidáme nasekaná rajčata San Marzzano se špetkou soli a vaříme dokud nevznikne hustá omáčka. Do této omáčky vložíme kulatozrnou rýži

a zamícháme. Přidáme balzamikový ocet a opět zamícháme.

Poté postupně přilévámé vývar podle toho kolik tekutiny máme v kastrolu. Vývar přidáváme tak dlouho, dokud rýže nezačne být trochu více Al dente (rýže je v podstatě měkká, ale stále cítíme uprostřed tvrdší jádro). V tomto okamžiku přidáme nasekané kopřivy a celý kastrol přikryjeme.

Po 1-2 minutách nám kopřivy slehnou a vše pořádně promícháme, případně přilijeme vývar. Přimícháme medvědí česnek, dosolíme, pokud se nám zdá rýže planá a přilijeme 1dcl olivového oleje.

PS: Jídlo by mělo být spíše více kopřivové než rýžové.

PS: Nebojte se přimíchat pořádnou dávku olivového oleje, dodá jídlu neuvěřitelnou chuť.

PS: Opět zde platí pravidlo o sběru. Sbíráme jen tam, kde jsou kopřivy velice čerstvé bez jakéhokoliv znečištění.

A dnes mám pro vás připravený svůj nový objev.

Kyson - You

Štítky:

bottom of page