top of page

Šneci - Chochli Chabiba

Jedna z ”věcí”, která se vám na zahrádce objeví v období dešťů a dá se velice chutně jíst na mnoho způsobů, jsou šneci.

Všichni, co mne znají ví, že nemám rád chladné a deštivé počasí, ale co je však výhodou právě deštivého počasí, tak že šneci vylézají a dají se tedy lehce sbírat.

Já měl výhodu, že mi je u nás na pozemku nasbíral taťka a přinesl tak docela slušnou úrodu deštivých dní. Navíc, šneci jsou opravdu výživní na bílkoviny a přitom neobsahují žádný tuk. Na Krétě se říká, že když je někdo slabý nebo má nějakou tržnou ránu a krvácí, doporučuje se, aby hodně jedl šneky. Ostatně, šneci (Chochlios) jsou krétské národní jídlo a připravuje je s oblibou téměř každá krétská rodina.

A jak se tedy dají čeští šneci lehce připravit?

V okamžiku, kdy je nasbíráte, pořádně je promyjte a vložte je do nějaké větší nádoby nebo přepravky, tam nasypejte trochu kukuřičné polenty nebo krupice a šneky uzavřete tak, aby měli přístup vzduchu, ale nevylezli ven.

Po pár dnech či týdnu, šneky i nádobu vymyjte - šneci se tak očistí od hlíny, kterou v sobě mají v útrobách a kdybyste je uvařili rovnou, budete cítit i tuto hlínu, což samozřejmě nechceme. Poté opět celý proces opakujte než budou mít šneci bílé výkaly. V tu chvíli jsou již dostatečně čistí a připraveni ke zpracovaní.

Já si připravil jeden velmi tradiční krétský recept, který pochází snad z té nejodlehlejší vesnice na samém východě Kréty. Není žádným tajemstvím, že krétský dialekt, kterým se na Krétě víceméně mluví, obsahuje mnoho nejrůznějších slov cizích národů, které na tomto ostrově pobývaly. Ať už to byli Arabové, Benátčané nebo v poslední řadě Turci, všechny tyto národní jazyky velmi pronikly do krétského dialektu a ten se tak stal velice svébytný a ojedinělý. Recept, který zde přikládám nese arabské slovo, které ve svém originálním původu, tedy Habíbi, znamená „miláček, láska,...“. Zde je poněkud přetvořené, ale i tak odkazuje na to, jak moc musel mít muž rád svou ženu, když mu ho připravila. (o:

Šneci „Chabíba“

Doba přípravy: 15min

Celková doba vaření: 1hod

Počet porcí: 2-3 osoby

10 šneků (očištěných podle návodu výše)

½ kg šalotky

½ plechovky San Marzzano rajčat

1dcl vinného octa

1dcl olivového oleje

3 bobkové listy

svazek čerstvého tymiánu

mořská sůl

čerstvý pepř

Poté, co šneky důkladně umyjete, tak je ještě promyjte v octové vodě. Mezitím si do kastrolu dáme vařit vodu a v okamžiku, kdy voda začne vařit, přidáme velké množství soli (podobně jako na těstoviny). Vložíme všechny šneky do vroucí vody a krátce je povaříme. Vodu slijeme a šneky propláchneme pod tekoucí studenou vodou.

Předehřejeme si troubu na 190 stupňů. Do litinového hrnce nalijeme ½ dcl olivového oleje a hrnec rozpálíme. Cibulku nakrájíme nadrobno a osmahneme do měkka, ne do hněda. Přidáme nakrájená rajčata z plechovky a vše přivedeme k varu. Posolíme, přihodíme bobkové lístky spolu se šneky a krátce povaříme.

Přidáme svazek tymiánu a vložíme do trouby na 20-30 minut, dokud omáčka nezhoustne.

Nakonec odstraníme veškerý tymián a vlijeme další ½ dcl ol. oleje. Před servírováním přidáme lístky tymiánu.

PS: Nebojte se toho. Nic na tom není a naopak budete velmi příjemně překvapeni, jak chutně šneci chutnají. Obvzláště tento recept je jeden z mých oblíbených.

PS: O tom, jak jsem s babičkou vařil šneky na Krétě, si můžete přečíst zde.

Nový klip od Coldplay je opravdu velmi zajímavý. Když mu dáte šanci a kouknete se na něho jednou, stoprocentně budete muset znovu a znovu...

bottom of page