top of page

Řepa a její listy

Je to až k nevíře, ale řepu prostě nesnáším. Zkoušel jsem mnoho receptů a variací, ale nikdy jsem nebyl schopen ji nakonec s chutí ochutnat. Co mne však velice překvapilo, je chuť jejích stvolů a listů.

Řepa je jedním ze základních stavebních kamenů řecké kuchyně. Myslím, že jsem jediný Řek, který řepu nesnáší. Dokonce i můj taťka se vždy diví, že nejsem schopen jí ani vzít do pusy. Přitom, když se nad tím zamyslím, v Řecku existuje mnoho, údajně úžasných, chuťově dokonalých variant salátů.

Když jsem byl tuto zimu na Krétě a ochutnával všechny zajímavé pokrmy, které navařila teta Despina, bratranec Manolis mi na stůl přinesl i vařené stvoly a listy řepy se slovy: „Vím, že nesnášíš řepu, ale už si zkoušel její listy? Ty máš rád všechny možné trávy, toto ti bude moc chutnat.“ Přiznám se, koukal jsem na to hodně podezíravě a trochu mi trvalo se přimět dát to do pusy, ale byl jsem jejich chutí opravdu zaskočen. Dokonce se říká, že listy a stvoly řepy jsou mnohem vydatnější na vitamíny než samotný kořen, čili plod.

No a proč o tom vlastně píši? Byl jsem nakupovat v supermarketu a obvykle řepu přehlížím, ale když vidím listy nebo něco hodně rozvětveného, hned mne to zaujme. A tak jsem natrefil na řepu s obrovskými listy, které si přímo říkaly o to, abych tu řepu koupil. Když jsem pak přišel na pokladnu, tak mi hned z patra prodavačka povídá: „Co s těmi listy budete dělat, vždyť to kvůli nim nikdo nechce.“ A já samozřejmě s úsměvem odpověděl, „uvařím je a sním je.“ Na což se zezadu ozvalo: „To jste nějaký králík abyste jedl listy?“ Čímž jsem si jen připomněl, že mnoho věcí se změnilo, ale některé věci se prostě nemění. (o:

Listy z červené řepy

Doba přípravy: 15min

Celková doba vaření: 30min

Svazek řepy i s listy

Jablečný ocet/citrón

Opražené vlašské ořechy

Olivový olej

Mořská sůl

Dříve než začnete vůbec řepu vařit, namočte ji tak na 15-30 minut do lázně s ledovou vodou. Listy se tak napijí a opět nabudou síly.

Odřežte kořen řepy od stvolu a dejte ho vařit do osolené vody. Vařte zhruba 30 minut nebo do té doby než slupka řepy sama neodpadá a řepa není dokonale měkká. Následně řepu vyjměte a okamžitě zchlaďte v ledové lázni, řepa tak zachová svou přirozenou, fialovou barvu.

Vodu z řepy nevylévejte. Odřežte stvol od listů a ten, pokud je příliš dlouhý, ještě přepulte a dejte vařit, dokud nezměkne (cca 15 min). Opět zchlaďte a do stejného vývaru ponořte listy, které ale vaříme jen opravdu krátce a opět vše zchladíme.

Dostaneme tak tři chuťově docela rozdílné části řepy, které však dohromady tvoří celistvou chuť.

Při přípravě salátu nepotřebujete moc, stačí smíchat jablečný nebo vinný ocet s olejem a špetkou soli a vše smíchat. Při podávání posypte řepu opraženými vlašskými ořechy a případně ještě dosolte nebo pokapejte citrónovou šťávou.

PS: Řepa se perfektně hodí s kozím sýrem, fetou nebo jakýmkoliv čerstvým bílým sýrem.

PS: Vývar z řepy v žádném případě nevylévejte. Můžete ho použít, třeba jako já, na přípravu basmati rýže nebo na přípravu čočky či jiné přílohy. Dodá jídlu velmi příjemnou chuť a přílohu vám posune o nějaký ten level jinam.

Vyšel nový sing Dustina Tebbutta, který se mi na první poslech moc líbí, tak jsem se musel podělit.

bottom of page