Espresso & Tonik podle Esky
Espresso & Tonik se rozhodně stal letošním kavárenským hitem. Vloni si ho výběrové kavárny ještě jen tak oťukávaly, ale letos už jede na plné pecky. Jen u nás v Ově není snad jediná kavárna, která by tento nápoj nenabízela. Pokud jde o mne, není to zrovna můj oblíbený nápoj, mám rád čistou chuť kávy a její podtóny. Pokaždé, když jsem si espresso & tonik někde dal, tak jediné, co mi vadilo, byla „sprostá“ chuť toniku. To se ale velice změnilo od mé poslední návštěvy restaurace Eska, kde jsem nestačil žasnout, jak úžasně se dokáže chininová chuť toniku propojit s kávovou chutí.
Restaurace Eska se rozhodla, že espresso – tonikový trend uchopí po svém a tak vytvořili čistě domácí tonik a to ve slově domácí nesmíte za žádných okolností cítit nějaké zprofanované slovo, které se dnes objevuje u každého receptu. (o:
Když jsem se ptal Ondřeje Štokla, hlavního baristy Esky, proč zrovna espresso – tonik, odpověděl mi:
„Věděli jsme, že chceme v dnešní době docela známý kávový nápoj, ale museli jsme ho vytvořit ku obrazu Esky. Co Tonik? Jak bude vypadat? Bude spíše do těch starších toniků, které vznikaly po roce 1858 a nebo půjdeme cestou novodobých toniků, které v sobě ukrývají třeba více bylinek nebo jsou sušší. Po dlouhodobém zkoušení se nám ukázal nejrozumnější a hlavně velmi dobře vybalancovaný tonik, který má v sobě kromě chininové kůry i sušenou levanduli, citronovou kůru a další tajné receptury ☺. Také je složen i z naší dobře známé vody, která je fermentovaná přes Tibi krystaly. Což dodává perlivost a velice příjemnou chuť celého toniku.“
Ondřej stojí i za první espresso směsí, která by měla v budoucnu sjednocovat i všechny Ambiente podniky. Pokračuje:
„Aby to lidi oslovilo, nemohli jsme zapomenout na kávu. Volba byla jasná, zvolíme náš blend Bambi z liberecké pražírny Nordbeans. Káva je výběrová a je složená ze dvou zemí, Brazílie a Kolumbie. Tyto kávy jsou lehce těžší, ale příjemné. Nicméně, Esku čeká nový blend a tím je Bambi (summer), který v sobě ukrývá Kolumbii a Etiopii, čímž vznikne velice příjemná šťavnatá chuť.“
Ondřej Štokl byl tak hodný, že mi prozradil recepturu na tonik, která sice není nijak jednoduchá, ale pro ty z vás, co již s tibíkama experimentujete, je to opět obrovská výzva.
Tibi Tonik
Základem je čistá fermentována tibi voda, do které se nalévá tonikový sirup.
Vše se nechá ještě den prokvasit v lednici a máte ten nejgeniálnější tonik, který jste kdy pili.
Tonikový sirup:
sušená citronová tráva
sušená levandule
chininová kůra
zelený kardamon
kůra z citronu
kůra z limetky
kůra z grepu
trochu cukru
Vše s vodou zahříváte, ale nepřivedete k varu, tím se veškeré silice uvolní do vody.
Poměr mezi surovinama jsem bohůžel nedostal, přesto to naprosto respektuji, jelikož právě poměr je to, co dělá tonik z Esky tak výjimečný.
Dnešní píseň se tak nějak hodí k létu, Will Joseph Cook