top of page

Pečená cizrna s lilky

Jedno z nejčastějších jídel mého dětství byla zapečená cizrna s rajčaty a lilkem. Dodnes si pamatuji vůni tohoto jídla a tu a tam ho i rád upeču.

Cizrna se u nás jedla horem dolem. Vlastně vůbec mnoho luštěnin se u nás často jedlo, bylo to vždy samozřejmě dané ročním obdobím, ale nemohu říct, že bychom třeba v létě nejedli cizrnu. To, co je nejlepší na konci léta je, že vlastně vše dozrává plným proudem. Takže přestože léto končí, veškerá zelenina i ta nejnáročnější na slunce, plně dozrává.

Rajčata, která u nás v podstatě nemají chuť po celý rok, jsou na tom v tuto chvíli snad nejlépe a přestože se dají koupit úžasná keříková rajčata, která chutnají velice dobře, nic se nevyrovná přezrálému rajčeti, které téměř puká svou šťavnatou plností.

Vzpomněl jsem si, že když jsem byl na Krétě, babička často jídla připravovala tak, že přezrálou zeleninu rozmixovala dohromady a tu pak použila do nejrůznějších jídel. Použil jsem tedy pro náš tradiční ostrovní recept stejný postup tak, jak ho používá i babička.

Původně se tento recept, čili pečená cizrna s rajčaty a lilky v kastrolu, připravoval v xynofurno (tradiční pec na dřevo). Přes den, když měl pekař dopečeno, se celý kastrol s cizrnou a lilky vložil do pece a nechal se tam celou noc. Ráno pak byla cizrna dokonale připravená. Dnes se již tento recept připravuje rychlejším způsobem, ale kdyby někdo měl chuť, tak klidně může péct cizrnu v kastrolu na 90 stupňů celou noc. (o:

Rovíthia jachnistá (pečená cizrna v kastrolu)

Doba přípravy: 15min

Celková doba přípravy: 3hod

½ kg předvařené cizrny

4 velká šťavnatá rajčata, spařená a zbavená slupky

3 šalotky

2 stroužky česneku, zbaveného klíčku

2 menší mrkve

1 lilek, nakrájený na kolečka a nasolený

svazek hladkolisté petrželky

3x bobkový list

4listy šalvěje

1dcl olivového oleje

1dcl řepkového oleje

2 lžíce mandlí, upražené a nasekané

mořská sůl

čerstvý pepř

Olopaná rajčata společně s šalotkou, česnekem, karotkou a trochou olivového oleje rozmixujeme, dosolíme a opět trochu pomixujeme.

Rozehřejeme si troubu na 210 stupňů. V litinovém kastrolu přivedeme k varu rozmixovanou rajčatovou směs a přimícháme cizrnu. Lehce povaříme, přimícháme nasekanou petrželku, trochu soli a čerstvý pepř.

Kastrol zavřeme a vložíme do trouby, kde ho necháme minimálně 1 hodinu. Po hodině otevřeme a zkontrolujeme, zda-li není cizrna příliš vysušená. Pokud ano, pak dolijeme 1dcl horké vody, znovu zavřeme a vložíme do trouby.

Mezitím nakrájíme lilek a nasolíme, aby se trochu vypotil. V pánvi rozehřejeme řepkový olej a osmažíme osušená kolečka lilku z obou stran. Ty pak opět osušíme v papírové utěrce.

Po zhruba dvou hodinách otevřeme kastrol, připadně opět dolijeme trochu horké vody, zamícháme a nahoru naklademe osmažené lilky. Kastrol vložíme zpět do trouby a připravíme si pražené mandle, které následně nasekáme. Po 15 minutách přidáme k jídlu pražené mandle a kastrol opět vložíme do trouby na dalších 15 minut.

Jídlo je hotové ve chvíli, kdy je cizrna dokonale měkká a přitom nevysušená.

PS: Pokud budete cizrnu předvařovat, uvařte ji spíše na skus, tím předejdete následnému úplnému rozvaření v troubě, jelikož ji budete pak opravdu dlouho péct.

PS: U tohoto jídlo platí, že čím déle jídlo pečete, tím je chutnější, jelikož cizrna do sebe natáhne veškeré chutě zeleniny.

A dnes jsem pro vás vybral pisničkáře, co si říká Matt Corby:

bottom of page