top of page

Krevety s Pak Choi

Možná jste si všimli, že jsem tomu teď moc nedal a příspěvků bylo poskromnu. Vše je způsobené koncertním turné, které teď právě pomalinku dojíždíme. Přesto, když dorazím domu, vždy se těším, že si uvařím něco, co bych mohl hodit také na blog a podělit se tak o další chutě mého domova.

Říkal jsem si, že už jsem zde dlouho nedal žádný recept s krevetami a taktéž s mou oblíbenou asijskou zeleninou Pak Choi. Musím se přiznat, že pak choi mám v lednice pořád a není týden, kdy bych ho nějak nezpracoval.

O krevetách se všeobecně říká, že to je snad jediná mořská potvora, kterou dokáží sníst i lidé, co jinak ryby nemají rádi. Já na oplátku říkám, že bych se v krevetách mohl klidně i koupat.

Záměrně jsem vybral velmi jednoduchý pokrm, který si však velmi rychle oblíbíte. Pokud máte, stejně jako já, tyto suroviny neustále v lednici, máte tohle jídlo uvařené během pár minut.

Krevety s Pak Choi

Doba přípravy: 15min

Celková doba vaření: 30min

200gr očištěných krevet

100gr pak choi

lžička nadrobno nakrájeného galangalu/zázvoru

lžička citrónové trávy

lžička česneku

lžička chilli

2 lžičky palmového cukru

2 lžíce rybí omáčky

1dcl rybího/zeleninového vývaru

1 lžička přepuštěného másla

šťáva z půlky limetky

Nejprve si připravíme mise en place (zázvor, citrónovou trávu, chilli, palmový cukr, česnek).

Pak Choi pořádně promyjte, krevety papírovými ubrousky osušte.

Rozpalte pánev wok na největší stupeň, přidejte přepuštěné máslo a naprudko velmi krátce orestujte krevety.

Přendejte je do mísy a do pánve přidejte znovu máslo, na kterém prudce orestujte zázvor, citrónovou trávu, chilli a palmový cukr.

Po chvilce přidejte česnek a v zápětí vložte osušený pak choi, vše zalijte vývarem a přikryjte pokličkou, krátce duste, dokud pak choi nezměkne.

Pokud by bylo jídlo příliš vysušené, přilijte další deci vývaru. V okamžiku, kdy vše zhoustne, přidejte krevety, promíchejte, vypněte oheň a vše zakápněte limetkou.

PS: K jídlu se perfektně hodí rýže nebo rýžové nudle.

PS: Je to opravdu rychlovka, kterou si můžete dopřát kdykoliv, kdy máte trochu chuť na mořské plody a v mrazáku máte krevety.

PS: Pokud používáte zmražené krevety, ideálně je vytáhněte den předem a rozmrazujte pomalu v lednici. Pokud však chcete krevety rozmrazit velmi rychle, rozmrazte je ve studené vodě. Nikdy však nepoužívejte teplou vodu.

Tohoto interpreta mam opravdu moc rad:

bottom of page