top of page

Samousádes

Tento rok je pro mne plný překvapení. Nejenom, že jsem začal péct kváskový chleba a rohlíky, ale taktéž jsem se letos poprvé vydal na křehký led vánočního cukroví.

samousades

Nikdy by mne ani ve snu napadlo, že bych se odvážil péct cukroví, ale jelikož miluji výzvy, řekl jsem si, že zkusím jeden z mnoha krétských receptů, které mám na vánoční cukroví.

Na Krétě se Vánoce slaví zcela jinak. Tradice Vánoc tak jak je známe v Česku, nemají v podstatě nic společného s těmi krétskými, možná také proto, že většina českých zvyků pochází z dob Rakouska-Uherska, zatímco na Krétě se Vánoce vnímají spíše jako něco symbolického, duchovního. Samozřejmě, je třeba říct, že oboje Vánoce mají stejného jmenovatele a také stejnou myšlenku - oslavu narození Ježíška.

Cukroví na Krétě a potažmo i v celém Řecku, tak jak ho známe my, neexistuje. Na Vánoce se nepeče tolik druhů jako je zvykem zde, ale každá domácnost většinou má něco napečeno. Bývá taky zvykem, že každá domácnost má napečené jiné cukroví a tak když chodí koledníci od domu k domu, u každého mohou ochutnat nejrůznější odlišné varianty. Tradice koledování je v Řecku silně zakořeněna. Koledovat chodí téměř všechny děti a tak to často vypadá jako v Česku na Velikonoce, kde zejména na vesnicích častokrát vidíte skupinky dětí, které chodí od domu k domu a zpívají koledy.

Dnes jsem si vybral velice vzácný krétský recept, který jen tak na Krétě neuvidíte. Vzácností tohoto receptu je použití pryskyřice z borovic, které rostou třeba na ostrově Chios. Těmto pryskyřicím se všeobecně říká masticha a nerostou jen na tomto ostrově, ale také na jiných ostrovech a taktéž na středozemním pobřeží Turecka. Vyrábí se z ní žvýkačky, které jsou pro svou neobvyklou chuť i vlastnost žádané po celém světě, ale také se pro svou chuť často používá jako přísada do nejrůznějších jídel či kávy.

Takže, zde je trochu výjimečně nějaký ten sladký recept:

Samousádes

Doba přípravy: 1hod

Celková doba pečení: 30min

Těsto fýllo:

125ml pomerančové/mandarinkové šťávy

20ml citrónové šťávy

120ml vody

50ml krétské rakie/italské grapy

50ml olivového oleje

5gr soli

600gr hladké mouky

1lžička pryskyřice masticha

Náplň:

500gr vlašských ořechů

125gr sezamu

150gr cukru

5gr hřebíčku

Sirup:

250ml medu

250ml vody

50ml citrónové šťávy

1 větší skořice

250gr přepuštěného másla

Smícháme veškeré ingredience na těsto, pokud se vám bude zdát příliš vysušené, přidejte trošku vody. Zpracujte těsto do stavu, kdy nebude lepkavé. Zabalte těsto do potravinářské fólie a nechte odpočinout alespoň hodinku v lednici.

Mezitím si připravte sirup, tak aby ještě stihl vychladnout.

Taktéž připravte náplň.

Ořechy na hruběji nasekejte, přidejte cukr, sezam a hřebíček a rozsekejte na drobněji.

Poté si rozpusťte máslo.

Předehřejte troubu na 200 stupňů.

Po hodince těsto vyndejte a rozdělte na 4 stejné kusy, z každého kusu udělejte kuličku a tu následně válečkem důkladně vyválejte.

Obracejte a znovu válejte dokud vám nevznikne velmi tenké těsto, kterému se v Řecku říká fýllo. Odkrojte výklenky. Namažte těsto máslem a následně posypte ¼ směsi, tak aby vám vyšla na každou roládu, na konci nechte 1cm těsta jen s máslem.

Začněte těsto rolovat do rolády a pokaždé jemně přitlačte, aby se jednotlivé vrstvy k sobě přilepily. Nakonec celou roládu opět jemně stlačte. Odkrojte okraje a vložte na pečící papír na plech. Takto opakujte každou roládu.

Na plechu roládu pomažte máslem a otočte ji švem ke dnu, aby se při pečení neodlepila. Ostrým nožem roládu nakrájejte na dvoucentimetrové kousky - Samousádes. Vše posypte zbývající směsí a vložte do trouby na 30 minut. Po 15 minutách plech otočte.

V okamžiku kdy plech vytáhnete, nechte Samousádes trochu vychladnout a po 10 minutách naneste sirup rovnoměrně na veškeré samousádes.

PS: Samousádes nechte odpočinout v chladu do druhého dne a budou ještě lepší.

PS: Bohužel jsem nikde nenašel, kde by se prodávala surová masticha. Jediné, co jsem našel, byly žvýkačky. (o:

A dnes svou oblíbenou kapelu, Amber Run:

bottom of page