top of page

Kešu bešamel

Mám rád výzvy, obzvláště ty, které se zdají téměř neřešitelné a velmi zapeklité. Neznám téměř jedinou rodinu, kde by nebyla nějaká alergie na kravské mléko a tak mne baví nacházet cestu náhrady mléčné chutě za zcela odlišné suroviny.

Cashew Bechamel

Čas od času, kdy se u nás pekla Mousaka nebo velmi populární Pasticio, bylo potřeba udělat i tzv. Bešamel. Českému gastro světu není bešamel nic neznámého, takže ho nemusím ani bůhvíjak představovat. Nicméně, nahradit tento velmi hutný a taktéž chutný krém je velmi složité. V Turecku, ale i v Řecku jsem viděl pár variant s bramborovým krémem, ale to přeci jen není úplně pravověrné naplnění a tak jsem se začal pídit po jiných možnostech jeho zastoupení.

Nakonec jsem našel docela obstojný zástup ve formě kešu bešamelu. Nejprve jsem na to vcelku bezvěrně koukal, ale po chvíli mi to nedalo a pustil jsem se do pokusu. A zde je kompletní recept v jeho největší kráse.

Kešu bešamel

Doba přípravy: 4 hodiny namočení kešu + 20min

2 hrnky kešu ořechů

4 hrnky horké vody

1 hrnek nadrobno nakrájené šalotky

2 stroužky česneku

2 lžičky lahůdkové droždí

1 lžička cibulového prášku

½ půl šálku suchého vína/Saké/suché Martini

2 šálky zeleninového vývaru

špetka nastrouhaného muškátového oříšku

1 lžička mořské soli

čerstvě namletý bílý pepř

olivový olej

Kešu ořechy namočte na 4 hodiny do horké vody, dokud nezměknou.

Nadrobno nakrájejte 3 šalotky a 2 česnekové stroužky, na malém množství olivovém oleji orestujte šalotku do měkka, ale ne do hněda, a po nějaké době přidejte česnek.

Po chvíli přidejte lžičku zeleninového vývaru a opakujte to tak dlouho, dokud šalotka s česnekem nebude dokonale měkká. Do mixéru vložte scezené kešu ořechy, orestovanou šalotku s česnekem, zeleninový vývar, suché víno, lahůdkového droždí, cibulového prášku, špetku bílého pepře, soli a muškátového ořechu.

Vše rozmixujte do bílé pasty, kterou poté nechte zchladit a můžete ji skladovat v lednici i po několik týdnů.

PS: Pokaždé, kdy bešamel použijete a nadále tepelně zpracujete, tak vždy ještě o dost zhoustne, proto mějte na mysli, jak hodně hustý ho na začátku uděláte.

PS: Lahůdkové droždí, stejně jako cibulový prášek, povětšinou koupíte v téměř jakékoliv pořádné zdravé výživě.

Nemohu si pomoci, ale dnes zde musím dát novinku od Ed Sheeran:

Štítky:

bottom of page