top of page

Strapatsada - krétská vaječina

Už jsem pomalinku ztrácel psací elán a chuť, avšak odjel jsem po dlouhé době na prázdniny k nám na Krétu a múza na sebe nenechala moc dlouho čekat.

Strapatsada

Musím říct, že v gastronomii mě výrazně ovlivnilo málo co tak významně, jako právě Kréta. To, jak se využívá téměř každá živá věc, která byť vyroste či se vykrmí na tomto úrodném a zaslíbeném ostrově, mě často až dojímá a zároveň znovu a znovu inspiruje. Vždy se těším na babiččiny kulinařiny, které s velkou ladností dosahují až neuvěřitelných výsledků. A přitom jen vaří úplně obyčejně...no, možná to je právě to ono kouzlo jednoduchosti receptů, které jsou staletími odzkoušeny. Ale je to i právě již zmiňované využívání veškerých plodin, které zde rostou. Často si tak pokládám otázku, proč se takto gastronomicky nezušlechťuje mnoho zelených věcí i u nás v ČR, která je mnohokrát bohatší na zeleň než často vyprahlý ostrov jako je Kréta.

Jednou, když jsme se vrátili s babičkou z pláže (a bylo to vůbec poprvé, co babička jela taky), tak nebylo moc času na velké vyvařování. Ostatně ani nemuselo být třeba, když vyvařovala den předtím. Nicméně, ona neumí jen tak naservírovat to, co uvařila den předtím a tak k tomu musí vždy něco dodělat. Proto vytáhla starý, ale velmi osvědčený recept, který jednodušší už snad ani nemůže být – Strapatsada.

Strapatsada se skládá ze tří základních surovin: rajčata, vajíčka a krétská feta (může být i klasická samozřejmě).

4-5 velkých velmi zralých rajčat

4-5 domácích vajíček

200gr fety

řecké nebo divoké sušené oregano (případně i klasické)

olivový olej

Velmi zralá rajčata nastrouháte přes hrubé sítko nebo je spaříte, oloupete a následně nadrobno nakrájíte. Vajíčka pořádně rozšleháte a přimícháte trochu oregana.

Na pánev přidáte olej, zahřejete a vložíte veškeré rajčata.

Ty přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud se veškerá voda nevypaří. V tomto okamžiku přimíchejte vajíčka a opět míchejte, dokud se vše perfektně nespojí.

Pánev z ohně sundejte a vmíchejte kousky fety.

PS: Strapatsada se perfektně hodí jako snídaně i večere, ale výborná je také k obědu jako příloha.

PS: Pokud zvolíte rychlou verzi strouhaných rajčat, pak je budete muset dusit o něco déle, jelikož pustí mnohem více tekutiny.

PS: Dá se použít i varianta s jednoduše nakrájenými rajčaty, ale poté v jídle zůstanou slupky z rajčat a to přeci jen není úplně ideální.

A pro dnešní letní večer jsem si vybral příjemnou píseň od James Vincent McMorrow:

Štítky:

bottom of page