top of page

Thajská polévka z mořských plodů

Moře jako takové opravdu miluji a s tím se pojí i jeho veškeré dary. Ať už jsou to ryby samotné, které jím v tom nejčerstvějším stavu týden, co týden, ale také ostatní mořští živočichové, které bych mohl jíst opravdu každý den v téměř jakémkoliv stavu.

Je určité nepsané pravidlo, že se u nás každý víkend vaří mořské plody - krevety, mušle, kalamáry či sépie. V Česku se již dnes dá vše koupit ve velmi pěkném stavu a nemusí to být vždy mermomocí úplně čerstvé. Většina supermarketů nabízí ve svém mraženém sortimentu i mražené mořské plody. Například kalamáry, které se shání velmi složitě v čerstvé podobě, nabízí téměř každý supermarket mezi mraženými surovinami, to samé platí také o krevetách, které dnes už jí v podstatě každý člověk a to i takoví, kteří normálně ryby nejí.

Dnešní recept bude dary moře přímo nabitý a navíc, budete moci použít onu kari pastu, kterou jsme si připravovali minulý týden.

Polévka z mořských plodů

Doba přípravy: 50 min

Celková doba přípravy: 1 hod

10 velkých krevet

2 velké kalamáry tuby, nakrájené na kroužky

200gr čerstvých mušlí, případně mražených, předvařených

Na vývar

1 hrníček řapíkatého celeru

1 hrníček karotky

1 hrníček jarní cibulky

1 lžička kuliček pepře

1 stroužek česneku

1 šalotka, nakrájená najemno

1 galangal o velikosti nehtu nebo zázvor

½ citrónové trávy, nakrájené najemno

5 hub shitake nebo jiných sušených hub

olivový olej

rýžová nebo pšeničná mouka

⅓ hrníčku suchého bílého vína

3 lžičky kari pasty

3 lžičky rybí omáčky

½ limetky

hrstka nasekaného čerstvého koriandru

Veškeré zmražené mořské plody necháme v lednici přes noc rozmrazit (pokud jste si vzpomněli až ráno, vložte je do studené vody, kde se budou postupně rozmrazovat).

Kalamáry pečlivě omyjte a nakrájejte na prstýnky o tloušťce malíčku.

Veškerou zeleninu na vývar nakrájejte, vložte do hrnce se studenou vodou i s kalamárami a dejte vařit na silný plamen. V okamžiku, kdy vám vývar začne vařit, oheň ztlumte a vařte ještě 20 minut, dokud kalamáry nezměknou.

V jiném kastrolu rozehřejte olivový olej a poprašte ho polévkovou lžíci rýžové mouky, kterou restujte dozlatova.

Postupně přes sítko přidávejte vývar, opět přiveďte k varu a krátce povařte. Jemně osolte, opepřete a vypněte. Vznikne vám tzv. velouté omáčka, která bude jemně hustá a také kalná.

Připravte si mirpoix na samotnou polévku. Najemno nakrájejte česnek, citrónovou trávu a šalotku. Zázvor a houby nechte vcelku, případně přepulte jen napůl.

Na hlubší pánvi pár sekund orestujte mirpoix, přidejte 3 lžičky kari pasty a znovu nechte lehce orestovat.

V zápětí přidejte krevety i se skořápkou a na mírném ohni je restujte z obou stran, dokud nezrůžoví.

Deglazujte bílým vínem a přidejte mušle, pokud máte čerstvé. Na chvíli pánev přikryjte a duste, dokud se mušle neotevřou (2-3 minuty).

Odkryjte pánev, oheň nastavte na mírný stupeň a lehce přimíchejte velouté omáčku. Přidejte uvařené kalamáry (původně ve vývaru), a pokud máte předvařené mušle, přidejte je až teď. Lehce prohřejte, ale nevařte dlouho, aby se mořské plody nevysušily.

Nakonec „dosolte“ rybí omáčkou a přidejte šťávu z půlky limetky.

Servírujte s rýžovými nudlemi nebo rýži, posypané čerstvým koriandrem, případně thajskou bazalkou.

PS: Pokud se vám nepodaří sehnat veškeré suroviny, nezoufejte. Polévka bude dobrá i jen s mušlemi nebo krevetami a místo rybího vývaru si připravte jen zeleninový.

Dnes jsem vybral kapelu, která si říká Radical Faces, tak prosím.

bottom of page