top of page

Rohlíkův svět ryb

Celý můj život již od malička v podstatě doprovází voda. Voda v doslovném smyslu...ať už je to pití vody či pojídání téměř čehokoliv, co ve vodě žije. Došlo to tak daleko, že jsem spoustu středozemních lidí založených na vepřovém mase, přesvědčil o tom, že ryby a mořští živočichové jsou to nejchutnější. Někdy to ode mě může znít trochu sebestředně, protože rád přesvědčuji lidi o tom, co miluji a co si myslím, že je nejlepší pro mě, ale hlavně také pro ostatní. Vždy to myslím pouze v tom nejlepším a rád předávám své vlastní zkušenosti a znalosti jiným, což můžete zjišťovat v každém mém článku právě na blogu.

Jeden z mých největších zážitků z dětství, bylo chytání ryb s mým taťkou. Ať už to bylo tady v jesenické řece či u nás na Krétě, vždy to byl velmi intenzivní zážitek spojený se spoustou různých životních událostí. Ryby mě vždy fascinovaly. Při cestách na trajektech, které jsme s taťkou po řeckých mořích nespočetněkrát absolvovali, se nám často stávalo, že jsme zahlédli delfíny. V životě jsem snad neviděl krásnější rybu, která se chová tolik intuitivně a vlastně lidsky. Nebo mé první setkání s létající rybou, které si pamatuji dodnes. Stále nechápu, jak tyto překrásné ryby mohou létat tak vysoko. Pamatuji si i chvíli, kdy mě taťka poprvé nechal zabít právě vylovenou rybu, tento moment nemůže malý kluk nikdy zapomenout...

Přestože pro Středoevropany je ryba naprosto fádní a nezajímavá, pro mě je to živočich, bez kterého si život dokážu jen těžko představit. V týdnu tvoří tak 3x můj jídelníček a dokázal bych si představit, že ji jím i každý den. Kamarádi mi často říkají, že jsem se měl narodit jako ryba, a přitom já jsem Kozoroh.

Pokud kupuji ryby, tak v posledních týdnech a měsících je to výhradně jen přes bidvest.cz. Čerstvost ryb a mořských živočichů je pro mě zásadní, přestože to nikdy není tak, jako když si rybu vylovíte přímo z moře. Nicméně, léta jsem řešil, kde nakupovat čerstvé ryby, které bývají často prezentovány jako ty nejčerstvější, ale opak je pravdou.

Dříve, než si koupím rybu, zkontroluji její čerstvost. Kontrola je velice jednoduchá, jelikož ve své podstatě se stačí řídit jen základními smysly. Čerstvá ryba by měla mít velmi sytě červená žábra.

neměla by mít kalné oči.

A už vůbec by neměla být suchá, naopak by měla být slizká až mazlavá, jelikož to je přirozený rybí filtr.

V okamžiku, kdy čerstvou rybu koupím, tak první věc, co udělám je ta, že ji zbavím vnitřností a žáber, jelikož žábra jsou první věc na rybě, která se kazí nejrychleji.

Vzápětí rybu zbavím šupin, které má každá ryba trochu jinak stavěné.

A pokud rybu hned tepelně nepřipravuji, tak ji zavakuuji tak, abych co nejvíce předešel a zamezil dalšímu rozkládání se masa.

Moje nejčastější tepelná příprava ryby je tím nejpřirozenějším způsobem a sice pečení v troubě. Přestože snad každý upřednostňuje rybu nacpanou tunou bylinek, pokud možno také naloženou a nevím co ještě, tak můj přístup k rybě je ten nejpřirozenější a to také bez soli.

Dnes vám ale ukážu recept, který si snad s radostí uděláte a přitom budete mít pocit, že rybu připravujete trochu „zajímavějším“ způsobem než jen jako obnaženou rybu.

Středomořská ryba

Doba přípravy: 15 min

Celková doba vaření: 45 min

Čerstvý mořský vlk či pražma

Cherry rajčata

Cukety

2 šalotky

Olivový olej

Mořská sůl

Čerstvý pepř

Předehřejte si troubu na 220 stupňů. Rybu podle předešlého návodu očistěte a pořádně promyjte. Cukety nakrájejte na hranolky, šalotky podélně na plátky a rajčata rozpulte napůl. Vše pokapejte olivovým olejem, jemně posolte, opepřete a pořádně promíchejte. Poté vložte do pekáč, na to položte rybu a na 25-30 minut dejte do trouby. Hotovou rybu poznáte tak, že se vrchní trny dají lehce oddělit od těla.

PS: K rybě neodmyslitelně patří bílé víno. Proto vždy doporučuji, pokud už si uděláte tu práci a rybu si připravíte, nalít si i 2 dcl dobrého suchého bílého vína. Já osobně miluji savignon z moravských vinic, ale výběr nechám na vás.

Nad dnešní písní jsem ani dlouho nemusel přemýšlet, zní mi totiž v uších od první chvíle, kdy jsem ji slyšel. RY X - Berlin

bottom of page