top of page

Tabbouleh - vůně Sýrie

Jelikož se poslední dobou velmi mluví o Sýrii a lidech, kteří prchají před válkou z této dříve nádherné a bohaté země, rozhodl jsem se zde dát jeden z mých nejoblíbenějších syrských receptů - Tabbouleh (tabouli/e).

K Blízkému východu a obzvláště k Sýrii a Kurdistánu mám velký vztah. Zaprvé, sledování veškerého dění čtením nejrůznějších novin a deníků z tohoto kraje, patří mezi mou velkou vášeň a zadruhé, jídlo a kultura, která je s těmito zeměmi spojená, je natolik barevná, že mne doslova fascinuje.

Tabbouleh

Tabbouleh si můžete lehce zařadit do kolonky salátů, každopádně v Sýrii to je součást mezze a je vždy nejlepší ho připravovat v době, kdy je veškerá zelenina na trhu nejčerstvější, což je u nás tak od počátku srpna. Tabbouleh profituje zejména ze šťáv, které ze sebe jednotlivé zeleniny uvolňují a vzniká tak zcela neobvyklá chuť.

Tabbouleh je snad nejčastější blízkovýchodní vege-jídlo, které se dnes už hojně objevuje i u nás, což je samozřejmě velké obohacení pro českou gastro-kulturu. Každopádně, kvalita a chuťový vjem by kolikrát nemusel být zcela nejlepší, i přestože je toto jídlo velmi jednoduché na přípravu. A proto jsem se rozhodl dát vám zde takový recept, který vás doslova ohromí.

Tradiční Tabbouleh se skládá z jemně řezaného bulguru, čerstvých salátových okurek, rajčat, červené asijské cibulky a hlavně mraky bylinek jako je petrželka a máta, které dodávají jídlu velice specifickou chuť.

Rozhodl jsem se o velice svěží a čerstvou variantu, při které nebudete muset vařit vůbec nic. Jak už jsem psal dříve, klasická příprava bulguru může být jednak vařením, ale málokdo ví, že se dá také namočit do studené vody či marinády, ve které bulgur přirozeně vykvete a ještě ke všemu získá mnoho chutí.

Tabbouleh

Doba přípravy: 15 min

Celková doba přípravy: 45 min

200 gr bulguru

citrónová kůra ze 2 citrónů nebo nasekaná kůra z půlky kvašeného citrónů

citrónová šťáva ze 2 citrónů

1 salátová okurka

4 rajčata (pokud možno typu San Marzzano)

červená cibulka (pokud možno asijská)

hrst čerstvé petrželky hladkolisté

hrst čerstvé máty

olivový olej

mořská sůl

čerstvý pepř

lžička medu

V misce rozmíchejte 1dcl olivového oleje, citrónovou kůru/nebo kvašené citróny, citrónovou šťávu, lžičku medu, mořskou sůl, čerstvý pepř a vše pořádně promíchejte, dokud vám nevznikne emulze.

Touto emulzí zalijte bulgur a vše pořádně smíchejte, přilijte 2dcl studené vody a nechte tak hodinku bulgur vzkvést, dokud nezměkne. Tímto bulgur neztratí svou původní chuť a naopak ještě získá mnoho chutí z marinády.

Najemno nasekejte červenou cibulku a vložte do misky z vodou. Vodu občas vyměňte tak, aby cibulka ztratila veškerou ostrost.

Bylinky taktéž naložte do studené vody a po nějaké době je vyždímejte v odstředivce. Okurku oloupejte a nasekejte na kostky, rajčata taktéž na drobné kostky, bylinky nasekejte najemno. Bulgur přesypte do velké mísy a k němu ostatní ingredience, které společně pořádně promíchejte.

PS: Tento studený postup je velmi osvědčený a mnohem lepší než tepelné zpracování.

PS: Tabbouleh je velmi chutný a svěží jako čerstvý, nicméně druhý den, uležený v lednici, je ještě mnohem chutnější.

PS: Tabbouleh profituje z čerstvosti surovin, proto si dejte obzvláště záležet při výběru veškerých surovin, ať už to je sůl či olivový olej.

A dnešní blog doplním o nádhernou skladbu od Bon Iver - Perth

bottom of page