top of page

Japonské marinované houby

Houby mne provází celý život. Od malička jsme s dědou chodívali po horách a sbírali houby, šípky a veškeré lesní plody, co snad existují a díky tomu jsem se začal už jako malé dítě docela slušně orientovat v jedlých a nejedlých lesních houbách.

Myslím, že sbírání hub je jedna z českých tradic, které jsou praktikovány houfně celým národem, aniž by každý nutně houby jedl. Přesto, můj krétský děda Manolis tuto tradici doslova miloval. Každé ráno jsme vstávali velmi brzy, obuli stivánia (krétské holínky) a vydali se na výlet do hor, kde byl každý den jedním velkým dobrodružstvím, a pokud jsme dostali hlad, děda vždy věděl, co kde uřezat a sníst. Co ale byla v podstatě jistota, byla nůše plná hub, se kterou jsme domů pokaždé dorazili.

Babička vždy vařívala téměř celý den a v okamžiku, kdy jsme přinesli plný koš hub, pustila se do jejich zpracování. Nejčastěji se houby sušily a musím říct, že vůně, kterou ze sebe sušené houby vydávaly, mi nikdy jako dítěti nebyla příjemná. Některé houby se u nás smažily, jiné pekly. Houby se často přidávaly i do krétské omelety Sfoungáto. Způsobů zpracování tak „bezvýznamné“ lesní plodiny je opravdu hodně a každý z nich má své kouzlo.

Jelikož jsem poslední roky velmi ovlivněný asijskou kuchyní, která mě opravdu fascinuje, rozhodl jsem se vám dnes představit recept na houby, které můžete skladovat v lednici po nějakou dobu a to je pro houby to nejlepší, navíc když jich teď kolem je a bude opravdu hafo.

Marinované japonské houby

Doba přípravy: 15min

Celková doba vaření: 15min

300gr lesních hub/ shitake/ hlívy ústřičné

2 lžíce rýžového octu/ limetkové šťávy

4 lžíce dashi vývaru/ sójové omáčky

2 lžíce saké/sherry víno

1 chilli paprička

olivový olej

2 lžíce asijských bylinek (tie to, asijská bazalka/ koriandr, bazalka)

mořská sůl

Na rozpálenou pánev s olivovým olejem dáme houby a prudce je osmažíme z obou stran, pozor nevysušit!

Vypneme plyn, na pánev přidáme rýžový ocet, dashi, případně sójovku, saké či sherry víno, chilli papričky, bylinky a jemně dochutíme mořskou solí.

Pozor, některé sójové omáčky mohou být příliš slané, v tomto případě se solí opatrně. Celou směsí z pánve zalijeme houby a necháme je vychladit.

Vychlazené houby pak skladujeme v lednici.

Tyto houby jsou nejlepší druhý a další dny, kdy se pořádně promarinují.

PS: Marinované houby se perfektně hodí jak k rýžovým nudlím nebo rýži, ale také jako meze součást mnoha jiných jídel.

PS: Pokud se vám vyloženě nechce shánět jednotlivé asijské přísady, použijte přísady za lomítkem a jídlo bude taktéž dobré, i když naprosto odlišné.

A dnes jsem pro vás připravil menší hudební překvapení v podání úžasného polského zpěva Dawida Podsiadla:

bottom of page