top of page

Sladká kdoule na lžičku

Možná je to divné, ale dnes jsem se rozhodl publikovat jeden z velmi tradičních klasických řeckých receptů na Kydóni (Kdoule). Rozdíl od mých běžných receptů je však v tom, že tentokrát se jedná o sladký recept, i když sladké neumím péct. (o:

Nicméně, jedna z mála sladkých věcí, které si od dětství pamatuji, je Kydóni glyka koutaliou (sladká kdoule na lžičku). Ono se totiž s kdoulemi nedá moc co dělat, jsou trpké, nedají se jíst za syrova, a pokud je vyloženě nechcete kvasit na pozdější pálenku, tak jediná možnost, co s nimi dělat, je zpracování na sladko. V Řecku, stejně jako v Turecku, Arménii, Kurdistánu, atd. ví velice dobře jak tuto plodinu kvalitně zpracovat, a tak jsem sáhl po tomto velice jednoduchém receptu.

kydoni

Kydóni, neboli kdoule, dozrává na podzim, kdy je již sklizeno veškeré ovoce. V Řecku, potažmo u nás na Krétě, se vyloženě čeká na tuto chvíli, aby babičky mohly začít nakládat kdoule do sirupu.

Pokud vás někdy pozve nějaká tradiční krétská rodina a nalije vám krétskou rakii (Tsikoudia), pak vám zcela s naprostou samozřejmostí dá na lžičku právě Kydóni v sirupu. Pamatuji si, že když k nám pokaždé někdo zavítal a děda mu nalil rakii, babička hned běžela se lžičkou sladké kdoule, aby bylo vše v rámci tradice perfektní.

No a já se rozhodl, že dnes udělám tu správnou výjimku a dám zde výjimečně tento úžasný recept.

Kydóni glyka koutaliou

Doba přípravy: 30 min + 24 hodin v sirupu

1kg čerstvých kdoulí

1kg hnědého cukru

4dcl vody

1 skořice

šťáva z jednoho citrónu

Kdoule namočíme na půl hodinky do studené vody a očistíme je tak, aby na nich nezůstal žádný prach.

Následně si odměříme 1kg hnědého cukru, vodu a skořici, vše vložíme do kastrolu a dáme vařit. Kdoule zbavíme krajů, rozpůlíme a půlky ještě jednou rozkrojíme, tak že nám vzniknou čtvrtky, kterým následně odkrojíme pecky. Takto odpeckované kdoule nakrájíme na tenké plátky a poté je vložíme do sirupu, který se nám vaří.

Vše krátce povaříme a odstavíme z ohně. Necháme odstát po dobu 24 hodin.

Druhý den pak znovu vaříme celý sirup i s kdoulemi, dokud kdoule dočista nezměknou. Na samém konci kastrol odstavíme z ohně a přimícháme citrónovou šťávu. Necháme vychladnout a nalijeme do uzaviratelné sklenice.

PS: Kydóni vám hned po rozkrojení začne červenat. Můžete tomu velice lehce předejít tím, že nakrájené kydóni naložíte do citrónové šťávy. Každopádně, červená barva karamelizované kdoule je velice zajímavá, a tak se jí nemusíte vůbec bát.

A k tomuto všemu jsem vám zde připravil další zajímavou věc, kterou jsem nedávno objevil. We are Match - Violet

bottom of page