top of page

Pečený bažant s kaštany

Pokud je nějaké jídlo, které mam s podzimem a Řeckem vyloženě spojené, tak pak jsou to kaštany. Od malička jsme je jedli horem dolem a dodnes, když je dám do pusy, tak se mi vybaví dětství.

Jedlé kaštany jsou snad nejtypičtější podzimně-zimní plodinou. Není jarmark, na kterém by se venku nepekly, a přesto mám stále pocit, že je lidi tak nějak neradi jedí. Jako dítě si pamatuji, že se v Řecku pekly zejména na promenádách u moře. Nebyl snad jediný otec, který by v ruce nedržel kornout z novin a čistil kaštany od slupek, aby je následně všechny rozdal svým dětem. Tak stejně jsme to měli my s taťkou. Když jsem pak přišel v Česku do školy a zmínil jsem se, že jíme kaštany, o pražených slunečnicových semínkách nemluvě, smáli se mi, že jsme jak srnky v lese. (o:

Pheasant with Chestnuts Tajine

K podzimu nepochybně patří taktéž zvěřina. Podzim je období honů, a tak si na podzim nikdy neodpustím to, že si dám alespoň jedenkrát nějakou tu zvěřinu. Letos jsem měl to štěstí, že v krámku (Zdravé potraviny), kam chodím nakupovat věci, které normálně nikde neseženete, paní každý týden vozí nějakou tu zvěřinu. A když jsem slyšel slovo bažant nebo koroptev, tak jsem po tomto mase hned sáhl. Navíc, zvěřina se kaštany sama živí, tím pádem se ke kaštanům perfektně hodí.

Kréta se od pevninského Řecka, ale i od jiných ostrovů, mnohdy liší opravdu výrazně. Počínaje dialektem, hudbou a konče právě jídlem, které nikde jinde v Řecku nenajdete. Když jsem řekl svému dobrému kamarádovi a kolegovi z kapely Nikosovi, že se na Krétě používají kaštany do jídla, nevěřícně kroutil hlavou do té doby, než jsem mu ukázal fotografický důkaz.

Recept, po kterém jsem šáhl je ryze krétský a je z taverny (Kouzina EPE), o které jsem zde už psal. Tento recept mne natolik uchvátil, že jsem si hned řekl, že ho musím vyzkoušet i doma, abych ho posléze mohl napsat i zde.

Pečený bažant s kaštany v tajínu

Doba přípravy: 45min

Celková doba pečení: 2h 30min

Počet porcí: 4-5

1 kohout bažant, případně kohout nebo koroptev

1kg jedlých kaštanů

2dcl červeného vína

1 celá skořice

2ks badyánů

3 bobkové listy

5 neoloupaných česnekových stroužků

2 lžičky medu

půl pomeranče, oloupaného a nakrájeného na plátky

3 limetkové lístky

mořská sůl

čerstvý pepř

olivový olej

Kaštany

Předehřejeme si troubu na 220 stupňů. Kaštany na nejtvrdší části nakrojíme do křížku, vložíme na plech s pečícím papírem a dáme péct do trouby. Po 15-20 minutách by se nám kaštany měly otevřít a půjdou tedy velice lehce očistit.

Bažant

Bažanta si naporcujeme. Stačí použit větší nůžky a kosti i s masem lehce přestřihneme, ani se u toho moc nenatrápíme. Pokud jsou na kohoutovi nějaké nečistoty, tak je očistíme a celého ho kuchyňským papírovým hadříkem osušíme. Pokapeme ho olivovým olejem, osolíme a opepříme ze všech stran.

Na pánvi si rozehřejeme olivový olej, na kterém zprudka osmažíme kousky mas ze všech stran.

Maso dáme bokem, na pánev nalijeme víno a dřevěnou vařečkou odstraníme ze dna usazeniny (tzv.Deglasování). Přidáme oloupané kaštany, badyán, skořici, bobkové listy, stroužky česneku, plátky oloupaného pomeranče, limetkové listy, med a přivedeme k varu.

Tuto směs přelijeme do tajínu, případně litinového hrnce či pekáče, na to položíme kousky masa, přikryjeme a dáme do předehřáté trouby na 190 stupňů.

Po hodině vyndáme tu část masa, kde jsou prsa, znovu přikryjeme a pečeme další hodinu a půl, dokud není maso na stehnech úplně měkké. Na posledních 15 minut přidáme prsa zpět do trouby.

PS: Strom limetky koupíte v OBI, já ho však dostal od svého velmi dobrého kamaráda Georgiho Stojkova, který ho propašoval až z Kambodže a o to větší váhu pro mě má.

Tento strom je velmi nenáročný na pěstování a limetkové listy jsou něco, co si naprosto získá vaši přízeň v kuchyni.

PS: Kaštany se neotevřou jen v případě, pokud jsou starší, a proto se při koupi koukněte, ať nekoupíte nějaké z velké dálky, jako je třeba Čína.

PS: Pokud nemáte bažanta, použijte kohouta nebo jakoukoliv jinou divočejší drůbež. Nakonec můžete použit i kuře, ale věřte, že výsledek bude úplně jiný.

PS: Zvěřinu teď opravdu není těžké sehnat, stačí se jen trochu poptat. U nás v Ostravě se začala objevovat v obchodech se zdravou výživou.

A dnes jsem sáhl po dalším zajímavém skladateli, Thomas Dybdahl - Man On a Fire

bottom of page