top of page

Lachano-dolmades

Jedno z dalších jídel, které si z dětství velmi bedlivě pamatuji, jsou lachano-dolmádes. Bylo to jídlo, které babička dělávala velmi ráda a v podstatě ho kdykoliv podala na stůl.

lachanodolmades

Lachano-dolmades jsou dolmades (z tureckého dolma) a jedná se o cokoliv plněné rýží a lachano, což je zelí. Toto jídlo se proto velmi hodí na zimu, kdy zelí není nikdy dost. Navíc, tohle jídlo je na přípravu velmi příjemné a může se ponechat v lednici i několik dní. A není nic vděčnějšího, než dát na stůl talíř s dolmades.

Babička vstávala vždy velmi brzy, aby stihla zadělat na chleba a začala vařit již na oběd, jelikož nás darmožroutů bylo vždy hodně, a tak jídla nebylo nikdy dost. (o: A teď, když jsem byl opět na Krétě a jedl znovu lachanodolmades, říkal jsem si, že přesně o tomto musím nyní napsat, jelikož je přímo zbožňuji.

Tento recept jsem si ale nevzal od babičky, nýbrž opět od tety Despiny, která recepty přímo hýří a navíc, není nic jednoduššího, než přijít do její Kouziny a nechat se inspirovat všemi těmi jídly, které každý den navaří pro své mlsné zákazníky.

Lachanodolmades

Doba přípravy: 30min

Celková doba vaření: 1hod

1 velká hlávka zelí

300gr kulatozrnné rýže

1-2 nadrobno nasekaná rajčata

2 nadrobno nakrájené šalotky

hrst nasekaného kopru

půl hrsti nasekané máty

30gr piniových oříšků

2dcl olivového oleje

šťáva z 3 citrónů

mořská sůl

čerstvý pepř

řecký jogurt

Do velkého hrnce napustíme vodu a dáme ji vařit. V hlávce zelí vykrojíme střed u kořene, to nám později pomůže k tomu, aby se jednotlivé listy od sebe lehce oddělily.

V okamžiku, kdy nám začne vřít voda, celou hlávku dáme do vody a počkáme tak 5-10minut, než se nám jednotlivé listy začnou oddělovat.

Tyto listy pak vidličkou lehce odstraníme od těla a opatrně je skládáme na plech, kde nám i vychladnou.

Smícháme rýži, šalotku, piniové oříšky, rajčata, kopr a mátu. Štědře osolíme a opepříme a celou směs zalijeme asi 1dcl olivového oleje.

Přichystáme si hrnec s pevným dnem, které vysteleme pár listy zelí. Do ruky vložíme list zelí rubem nahoru, do něho vložíme 1-2 čajové lžičky rýžové směsi.

Zabalíme list jako psaníčko a zabalenou stranou jej položíme dovnitř hrnce ke stěně.

Takto balíme jeden balíček vedle druhého, které klademe vedle sebe dokola hrnce. V okamžiku, kdy máme jednu vrstvou plnou lachanodolmades, zalijeme je trochou ol. oleje a citronové šťávy a na ně klademe další balíčky, opět začínáme u stěny hrnce, až máme celou vrstvu plnou. Takto se nám vytvoří několik vrstev, které na samotný konec zatížíme talířem a to celé zalijeme vodou, přivedeme k varu, poté ztlumíme oheň a vaříme asi 20 minut. Poté oheň vypneme a ještě asi 20 minut necháme dolmades dojít, než talíř zvedneme. Měly by nám držet tvar a rýže uvnitř by měla být zcela měkká.

lachanodolmades

PS: Lachanodolmades se klasicky podávají s řeckým jogurtem, ale můžete je jíst i tak samotné. Perfektně se hodí k jakémukoliv jídlu, ale hlavně je to výborná součást tzv. Meze, kdy doplňuje ostatní chutě jiných jídel.

PS: Možná se vám to bude zdát trochu složité, ale uvidíte, že v jejich přípravě velmi brzy získáte grif. (o:

A dnes se s vámi podělím o můj další objev Lord Huron - Love like Ghosts

bottom of page