Červená pšenice v mandlovém mléce
Od minula se mi zde nahromadilo pár žádostí o nějaký recept na kvašenou červenou pšenici. Rozhodl jsem se vám tedy vyhovět a dnes tady pro vás mám jeden velmi rychlý a chutný recept.
Pokud jste dali pšenku kvasit již minulý týden, pak by již mohla být velmi poctivě zkvašená. Já si ji kolikrát jen tak zobnu nebo přidám do salátu, společně s kvašenými citróny vytváří neuvěřitelnou chuť, ale jednu z velmi zajímavých chutí, vám musím prozradit již teď. Jedná se o vařenou červenou pšenici v mandlovém mléce. Možná vám to přijde jako naprosto ujetá kombinace, ale budete se divit, jak vyvážená a originální chuť vám vznikne. I když se musím přiznat, že původně jsem toto jídlo jedl v restauraci Eska, přesto jsem ho trošku upravil, ať to není úplná kopírka. (o:
Kvašená červená pšenice s mandlovým mlékem
Doba přípravy: 1-2 týdny pro kvašení
Doba vaření: 20minut
200gr červené pšenice (zkvašené)
1 šalotka, nadrobno nakrájená
1 stroužek česneku, zbavený středu a nadrobno nakrájený
1 litr mandlového mléka
1 lžíce přepuštěného másla
1 lžíce parmazánu
1 svazek kopru
čerstvý pepř
V rendlíku si ohřejeme mandlové mléko. Na pánvi rozpustíme přepuštěné máslo, na kterém asi 5 minut zpěníme nakrájenou šalotku.
Poté, co je šalotka dokonale měkká, přidáme česnek a v okamžiku, kdy se začne uvolňovat vůně přidáme propláchnutou zkvašenou pšenici. Lehce orestujeme a přidáme jednu naběračku teplého mandlového mléka a promícháme. V okamžiku, kdy se mléko vypaří přidáme další naběračku a takto pokračujeme po dobu 15 minut.
Vypneme oheň a přimícháme ½ lžičky přepuštěného másla a 1 lžičku parmazánu tak, aby nám vznikla krémová konzistence ala risotto.
Při servírování přimícháme pár snítek kopru a lehce opepříme čerstvým pepřem.
PS: Jedná se o klasický postup na italské risotto s tím rozdílem, že místo vývaru jsem použil mandlové mléko.
PS: Takto připravená červená pšenka se výborně hodí jako příloha ke kořeněným masům nebo také jako hlavní jídlo třeba ke kvašenému zelí.
PS: Pokud si toto jídlo chcete někde dát, doporučuji restauraci Eska, kde v lepší obměně bývá téměř každý den.
A tady je nová píseň mého oblíbeneho zpěvaka, který si říka RY X