top of page

Zeleně

Jelikož jsem se před pár dny vrátil po týdnu z Kréty, tak se s vámi musím opět o něco podělit. Není žádné tajemství, že mi Kréta a její gastronomie bude nejspíš po celý zbytek mého života velkou inspirací. Recepty, stejnějako kombinace jídel, je natolik vyvážená a nutričněhodnotná, že jakákoliv spekulace či modifikace nepřipadá v úvahu.

Přesto, potkáte úžasné lidi, kulináře či kuchaře, kteří již natolik vyváženou krétskou kuchyni posouvají ještě dál a navíc, mají zájem se i ledaco dozvědět ohledně jiných kuchyní. Vlastněse stále ujišťuji, že jedna z nejdůležitějších věcí při “kuchařsko‐jedlické” vášni je...otevřenost. Pokaždé, když už si myslím, že se nemám čeho přiučit, mne vždy něco překvapí a přiměje si uvědomit, že jsem vlastně na samém začátku.

A se začátkem souvisí i mé stále častější zaměření na surovinu, která vlastně stojí na samém počátku celého obřího jídelního řetězce ‐ tráva. Pro mnohé potrava pro králíky, pro mě však neuvěřitelně všestranná a velice důležitá složka mého jídelníčku. Jak jednoduchá věc s nepřeberně velkým množstvím variant, jen na Krétě jsou desítky trav, které se objevují na jídelníčku (povětšinou

v kombinaci s masem či rybou).

Nebo když odcestujete o pár kilometrůdále, tak v Turecku jakbysmet a když cestujeme ještědál, tak v Asii, potažmo ve Vietnamu jsou traviny na každodenním jídelníčku.

České traviny jsou stejnětak úžasné, jen se na něza posledních 100 let tak nějak prostě zapomnělo. Ať už to jsou pampelišky, kopřivy, šťovík, medvědí česnek, celerové natě atd. stále se dá z čeho vařit a vše chutná úžasně. Ale jelikož jsme na samém konci zimy a česká půda nám toho teď moc nenabízí, volím export z Asie.

Na asijský trh jsem si zvykl jezdit každý týden. Musím říct, že mi to trvalo roky, než mě můj oblíbený vietnamský kamarád Honza pozval na čaj a dnes se navzájem inspirujeme. On mne například tím, že mi doporučuje nejrůznější bylinky a traviny a já ho například čajem. (o:

Dnes jsem si tedy dovolil vás trochu potrápit receptem, který vám možná bude připadat příliš odvážný, ale pokud se do něho pustíte, budete ho milovat. Navíc, celý recept můžete krásně postavit na medvědím česneku, který je teď součástí tzv. Prkýnka @cuketky.

Kuřecí čtvrtky s travinou

Doba přípravy: 15min Celková

doba pečení: 2hodiny

1⁄2kg kuřecích čtvrtek (pokud možno z domácího chovu)

1kg asijských travin/ špenátu/ medvědího česneku/petrželové natě/celerové natě

2 stroužky česneku

1 šalotka 1dcl koňaku olivový olej

Marináda na kuře: 2 lžíce biosójové omáčky 1 lžíce medu 1 lžíce sójových semínek 300g rajčat v plechovce San Marzzano mořská sůl čerstvý pepř

Kuře naložte do marinády noc předem. Druhý den si do velkého hrnce dejte vařit vodu. Pokud budete vařit tužší traviny, vařte je ve vodě po dobu 5‐10 minut, pokud to bude špenát či medvědí česnek, stačí je jen spařit a následně zchladit v ledové lázni.

Kuře osušte, prudce osmažte na olivovém oleji a dejte bokem. Do stejné pánve přilijte trochu oleje a přidejte cibulku, kterou osmažíte do měkka. Následně přidejte česnek, hned vše zalijte koňakem a deglasujte ( vařečkou oddělejte veškeré usazeniny, které se uvolní do omáčky a dodají chutě). Přidejte zbytek marinády a přiveďte do varu.

Poté si předehřejte troubu na 190 stupňů.

Do pekáče naskládejte travinu, mezi ní kuře a vše zalijte omáčkou z pánve. Celý pekáč přikryjte alobalem a vložte na hodinu do trouby.

Po hodině alobal oddělejte a nechte péct dalších 15minut.

PS: Nebojte se použit traviny, jsou velmi jednoduché a jídlu dodají mnoho...vlastně úplně vše.

Z tohoto klipu jsem úplně odvařený, tak se mrkněte.

Hayden Calnin - Cut Love

bottom of page