top of page

Vejce Sous Vide - 75/15

Tak tady máme Velikonoce. Já sice ty mé slavím letos až 1.května, ale i tak mne vždy baví sledovat, jak ty české probíhají. Vždy sleduji, co kdo vaří i peče a jaké recepty kdo vytáhne.

K Velikonocům nepochybně patří vejce a když už se řekne vejce, tak u mne to je jednoznačně vejce připravené způsobem Sous Vide (sú ví). A co že to to Sous Vide je? Sous Vide je z francoužštiny přeloženo „pod tlakem.“ Jedná se o velmi šetrný způsob přípravy surovin, přičemž jídlo „vaříme“ zavakuované ve vodní lázni. Že to pro vás zní jako sci-fi? Nemusíte se vůbec ničeho bát. Sous Vide varnice se dnes prodávají téměř na každém rohu a ani moc nestojí. Příprava jídla je sice poněkud zdlouhavá, ale za to velmi jednoduchá. Stačí vám v podstatě jen zip sáčky do kterých vložíte jídlo, ponoříte jej do vody s nastavenými stupni a zavřete. Zavakuovaná surovina se pak „vaří“ v lázni po dobu, která je tabulkově daná, přičemž veškerou škálu stupňů a časů najdete jednoduše na internetu nebo v aplikacích určených pro sous vide.

Když jsem poprvé viděl a ochutnal vejce připravené Sous Vide, nemohl jsem uvěřit svým chuťovým buňkám. Chuť byla natolik dokonalá, že jsem si řekl, že již nikdy nechci vejce jíst jinak. Do té doby se tomu vždy jen přiblížilo tzv. utopené vejce, jenže u toho dochází ke ztrátám, jelikož vejce při rozklepnutí do vody pustí spoustu chutí právě do vody.

Při pátrání po ideálních stupních na přípravu Sous Vide vejce, jsem došel k 75 stupním a 15 minutám. Proto jsem takto připravené vejce nazval:

Vejce Sous Vide – 75/15

Doba přípravy: 15minut

Celková doba přípravy: 30minut

2-3 vejce

Sous Vide varnice

Čerstvý pepř

Mořská sůl

Olivový olej

Předehřejeme si vodu v Sous Vide na 75 stupňů. Obvykle stačí 1 hodinka k tomu, aby se vám voda v nádobě ohřála na patřičné stupně, ale můžete ji také předehřát v rychlovarné konvici a pak ji pomocí teploměru dorovnat studenou vodou do 75 stupňů.

Do lázně lžíci opatrně vložíme jedno vejce za druhým, dbáme obzvláště na to, aby jsme skořápku nikde nepoškodili, jinak výsledek dopadne dost odlišně.

Nastavíme si časovač na 15 minut a můžeme si mezitím připravit jiné jídlo, v mém případě to byl Pak Choi, který je s tímto vejcem úžasný. Ale vy si klidně můžete připravit třeba jen špagety nebo nudle, rýži nebo jen orestovanou zeleninu.

V okamžiku, kdy nám zazvoní časovač, vejce opatrně vyndáme a zchladíme ve studené lázni. Pak na připravené jídlo rozklepneme skořápku, ze které vyklepneme připravené vejce.

PS: Budete neuvěřitelně překvapení z konzistence, kterou Sous Vide vejce má. Je to jako by bylo vejce natvrdo, ale přitom je na hniličku. (o:

PS: Vejce je taktéž vynikající na snídani na opraženém toustovém chlebu

PS: Než začneme připravovat vejce, vyzkoušíme jednoduchým trikem, jestli vejce náhodou nejsou zkažená. Do skleničky si nalijeme vlažnou vodu a přidáme sůl. V okamžiku, kdy do ní ponoříme vejce, nemělo by plavat. Pokud plave, vejce je zkažené, pokud je uprostřed, je na nejlepší cestě být zkažené a pokud je na dně, vejce je v pořádku. Je to jednoduchý trik a mnohokrát se mi osvědčil.

A další velmi povedená píseň od písničkáře, co si říká RY X.

Štítky:

bottom of page