top of page

Kvašené výhonky jehličnanů

Už si nejspíš někteří z vás klepou na čelo a říkají si, že jsem se dočista zbláznil, ale mně to prostě nedalo a tak jsem se pustil do kvašení nových výhonků jehličí.

Když jsem se začal zajímat o fermentaci, zjistil jsem, že se dá kvasit v podstatě úplně vše. Než jsem začal kvasit, dostal jsem bibli kvašení: The Art of Fermentation od S. E. Katz a bez jakékoliv nadsázky jsem zjistil, že se kvašené výrobky hojně objevují kolem nás, ale také to, že kvašení a pojídání kvašeného jídla je velmi chutné, ale hlavně neuvěřitelně životadárné.

Fermentaci považuji za návrat k tradicím, kterou beru za budoucnost našeho stravování. Nedávno jsem shlédl úžasný čtyřdílný dokument Cooked od Michaela Pollena a v jednom z dílu se probírá fermentace jako taková. Okrajově se tam naťukne problematika zažívání a střev, o kterých se mluví čím dál tím častěji a s tím i spojená problematika střevní mikroflóry, potažmo její vyživování. Vše toto zde nebudu rozebírat, jelikož je to opravdu velice složitá otázka, ale každopádně s fermentací velice úzce spojená, jelikož se čím dál tím častěji zjišťuje, že kvašené potraviny jsou pro naší střevní mikroflóru to nejvýživnější.

Když jsem si zjišťoval, co obsahuje jehličí borovice, zjistil jsem jednu velmi zajímavou informaci. Jehličnaté stromy se používají v kuchyni od nepaměti, ať už je to při destilaci nebo právě při fermentaci. Nejvíce se kvašené výhonky jehličnatých stromů používaly ve Skandinávii nebo Kanadě. A jelikož je jehličí velmi bohaté na přírodní vitamín C, který ze všech vitamínu snad potřebujeme nejvíce, dá se velice účelově využít v nejrůznějších receptech.

Tentokrát se pustíme jen do samotného kvašení, ale slibuji, že zde postupně přidám i nějaké zajímavé recepty, které budou kvašené výhonky jehličí obsahovat.

Kvašené pupeny jehličí

Doba přípravy: 15min

Celková doba kvašení: 1-2 týdny

Čerstvé výhonky jehličí (borovice, smrk, jedle)

Briningový nálev na kvašení (na 8 hrnků filtrované vody 6 lžic mořské soli)

Vodu pořádně smíchejte se solí, dokud se úplně nerozpustí, tento brine můžete použít pokaždé na základní kvašení.

Do studené vody namočte výhonky jehličí, alespoň na 30 min a následně ještě promyjte. Převeďte veškeré pupeny do kvasící nádoby (já používám systém Sterilock, který se bohužel v ČR nedá koupit, ale vystačí vám i jakákoliv uzavíratelná nádoba s gumou). Pupeny následně zalijte briningem a pokud v lednici skladujete kvas z jakéhokoliv předešlého kvašení, pak doporučuji přidat 2 lžíce tohoto kvasu na rychlé nastartování kvašení. Tuto nádobu uzavřete, nikoliv však víčkem na závit, ale klasickým zaklapovacím víčkem s gumou a nechte minimálně týden v pokojové teplotě. Pokud se rozhodnete dát nádobu do lednice či jiných chladnějších míst, kvašení potrvá mnohem déle, přestože výsledek bude srovnatelný.

PS: Pro ty z vás, které kvašení také chytlo, doporučuji tu a tam navštěvovat stránky Zkvašeno, které jsou plné nápadů a rad.

A pro dnešek jedna Imaginovka. (o:

bottom of page