top of page

Špenát z kopřiv

Jaro je tady a s ním přichází také období kopřiv. Je to taková typická česká travina, která se hojně zpracovávala hlavně v dřívějších časech a jsem rád, že se pomalu vrací také do dnešních kuchyní. Nicméně, stále jsou zde přece jen menší rezervy a dnes bych se rád podělil o jeden z mých oblíbených receptů s již tradičním menším povídáním - dnes tedy o kopřivách.

Jelikož jsem vyrůstal ve velice chudé řecké rodině, tak mnoho surovin, ze kterých se u nás vařilo, jsme si buď sami vypěstovali nebo nasbírali v jesenických kopcích. V kuchyni jsme využívali snad opravdu vše, co jen začalo růst. Ať už to byly pampeliškové listy, ze kterých se dělala Chorta (dušený salát) nebo právě ony kopřivy, ze kterých se vařilo četné množství jídel. Jedno z velmi oblíbených bylo Spanakorízo (špenát, v tomto případě kopřivy s rýži) nebo Tsouknidospanaki (špenát z kopřiv).

Ideální doba pro sběr kopřiv je právě brzký začátek jara, dokud jsou rostliny ještě čerstvé a málo dřevnaté. Později velmi zesílí, vyrostou a zdřevnatí, takové kopřivy se nám už moc nehodí. Nesbírejte je úplně u půdy, ale pokud možno jen špičky kopřiv nebo samotné listy. Výhodou nasbíraných čerstvých kopřiv je jejich trvanlivost, v sáčku vám v lednici vydrží i týden před zpracováním.

Tsouknidospanaki (špenát z kopřiv)

Doba přípravy: 15 min

Celková doba vařeni: 1 hod 30 min

plný větší kastrol kopřiv

6 velkých masitých rajčat (spařených a zbavených slupek)

1 šalotka

2 stroužky česneku

1 dcl vinného octa

2 lžičky rajčatového protlaku

1 dcl olivového oleje

sůl, pepř

Připravíme si mise en place (nadrobno nakrájejte cibulku, česnek zbavte klíčku a nakrájejte na plátky, spařená rajčata zbavte slupky a nakrájejte nadrobno, kopřivy nakrájejte na menší kousky) a předehřejte troubu na 200 stupňů.

V litinovém nebo jiném hrnci, který můžete použít do trouby, si na olivovém oleji orestujte šalotku, poté jen na chvilku vložte česnek, následně kopřivy, promíchejte a hned spařte vinným octem.

Vše opatrně smíchejte a restujte tak dlouho, dokud se veškerý ocet nevypaří. Do hrnce přidejte nakrájená rajčata, protlak, zbytek olivového oleje, špetku soli, čerstvě namletý pepř a vše zalijte horkou vodou ze spařených rajčat tak, aby voda byla zároveň s kopřivami. Nechte přivést k varu, pak přikryjte pokličkou a vložte do trouby. Kopřivy v troubě duste 30 minut a poté pokličku odstraňte. Duste tak dlouho, dokud se nám většina vody nevypaří (cca 30 minut), ale pozor - nespalte.

Kopřivy můžete v troubě dusit klidně i s masem či rybou, jen případně přilijte horkou vodu, pokud bude třeba. Takto se v Řecku často dusí celá jídla, prostě jídlo z kastrola.

PS: Co se týče octa, používám hlavně krétský vinný ocet. Mám jich několik druhů - na běžné používání a pak vyzrálejší, který jsem použil i zde.

PS: Kopřivový špenát se výborně hodí k masům, rýži nebo luštěninám. Ke kopřivám obecně se výborně hodí čerstvý kozí sýr nebo feta.

PS: Nebojte se, že byste kopřivy nějak utrápily, tak jako by se to stalo u špenátu, kopřivy snesou poměrně dost.

A zde je můj oblíbený interpret, který si říká Woodkid. Dlouho jsem od něho nic nového neslyšel, proto jsem se rozhodl přidat jeho novinku, navíc jeho klipy jsou vždy velmi zajímavé:

Štítky:

bottom of page