Imam Baldi aneb když Imam omdlel
- Nikos Kuluris
- 21. 6. 2015
- Minut čtení: 2
Není snad jediné „řecké“ jídlo, které by nemělo tolik příběhů kolem vzniku svého jména jako je Imam Baldi.
Toto jídlo mě doprovází od malička až do současnosti. Připravovala ho i má babička a pokaždé, když přijedu za strejdou, který jako jediný z mé rodiny žije na severu Řecka, teta mi ho nadšeně připraví, jelikož dobře ví, že je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel.
Imam Baldi v doslovném tureckém překladu znamená „Imam omdlel“. Se vznikem tohoto názvu se pojí hned několik historek. Jedna z nich se pojí s příhodou, kdy žena Imama použila při přípravě tohoto jídla vždy tak velké množství olivového oleje, že když se Imam dozvěděl, jakou mají spotřebu oleje, tak omdlel. Druhá historka se pojí s příběhem, kdy žena Imama připravovala toto jídlo natolik chutné, že když ho Imam pozřel, omdlel. Tak nebo tak, toto jídlo je opravdu velmi chutné a olivový olej v tomto jídle hraje velmi důležitou roli.

Pokud si Imam Baldi objednáte jak v Řecku, Turecku či v Arménii, tak v podstatě stále dostanete stejné jídlo, avšak pouze s menšími obměnami. V Turecku se do tohoto jídla často dává skořice a místo čerstvé petrželky se používá máta. V Arménii pak můžete toto jídlo dostat s hrozinkami a místo máty v něm nejspíš bude čerstvý koriandr.
Základem pro toto jídlo jsou lilky. Avšak s lilky bývá všeobecně v Česku často problém, jelikož se zde importují lilky, které jsou plné dusičnanů. Stejně jako rajčata a jiná „neúplná“ zelenina, tak i u lilků platí, že pokud jsou v tak špatném stavu, bůhvíjaký zázrak z nich neuděláte. Náhodou jsem natrefil na Lilky žíhané, které jsou neuvěřitelně chutné.
Imam Baldi (Imam omdlel)
Doba přípravy: 25 min
Celková doba vaření: 1 hod
3 střední lilky (nekupujte velké přerostlé lilky)
5 šalotek
4 stroužky česneku
200 gr rajčat v plechu (vybírejte jen ty kvalitní)
čerstvá hladkolistá petrželka
lžička medu
1 dcl olivového oleje
mořská sůl, čerstvý pepř
Na plech vložte pečící papír, na ten naskládejte lilky a pečte v troubě na 220 stupňů, dokud vám lilky nezměknou.

Mezitím si připravíme Mise en place.

Očistěte šalotky, rozpulte je napůl a tyto polovičky nakrájejte podélně na úzké plátky, měly by vám vzniknout měsíčky. Česnek očistěte, zbavte středu a také podélně nakrájejte. Na pánvi s olivovým olejem orestujte, společně se lžičkou medu a špetkou soli, šalotku.

V okamžiku, kdy šalotka začne měknout, přidejte na pár sekund česnek, následně rajčata a přiveďte k varu. Promíchejte a chvíli povařte, podle chuti přidejte sůl a pepř a také přimíchejte čerstvou petrželku.

Měkké lilky vytáhněte z trouby, podélně je nakrojte, ale nepřekrojte úplně! Lilky naplňte hotovou směsí a zalijte je zbylým olivovým olejem.

Vložte na 15-20 min do trouby a pečte úplně doměkka, ale nespalte! Před podávání ještě přidejte čerstvě nasekanou petrželku.

PS: Jídlo se perfektně hodí jednak jako samostatný chod, tak i jako doplněk několika chodů.
PS: Použijte kvalitní olivový olej, jelikož ten vám chutě spojí a samotnému jídlu dodá dost důležitou chuť.
Když jsem včera pouštěl hudbu v ostravském klubu Cooltour, v hlavě mi utkvěla jedna píseň...a tady je: C2C - Down The Road
Comments