top of page

Imam Baldi aneb když Imam omdlel

Není snad jediné „řecké“ jídlo, které by nemělo tolik příběhů kolem vzniku svého jména jako je Imam Baldi.

Toto jídlo mě doprovází od malička až do současnosti. Připravovala ho i má babička a pokaždé, když přijedu za strejdou, který jako jediný z mé rodiny žije na severu Řecka, teta mi ho nadšeně připraví, jelikož dobře ví, že je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel.

Imam Baldi v doslovném tureckém překladu znamená „Imam omdlel“. Se vznikem tohoto názvu se pojí hned několik historek. Jedna z nich se pojí s příhodou, kdy žena Imama použila při přípravě tohoto jídla vždy tak velké množství olivového oleje, že když se Imam dozvěděl, jakou mají spotřebu oleje, tak omdlel. Druhá historka se pojí s příběhem, kdy žena Imama připravovala toto jídlo natolik chutné, že když ho Imam pozřel, omdlel. Tak nebo tak, toto jídlo je opravdu velmi chutné a olivový olej v tomto jídle hraje velmi důležitou roli.

Pokud si Imam Baldi objednáte jak v Řecku, Turecku či v Arménii, tak v podstatě stále dostanete stejné jídlo, avšak pouze s menšími obměnami. V Turecku se do tohoto jídla často dává skořice a místo čerstvé petrželky se používá máta. V Arménii pak můžete toto jídlo dostat s hrozinkami a místo máty v něm nejspíš bude čerstvý koriandr.

Základem pro toto jídlo jsou lilky. Avšak s lilky bývá všeobecně v Česku často problém, jelikož se zde importují lilky, které jsou plné dusičnanů. Stejně jako rajčata a jiná „neúplná“ zelenina, tak i u lilků platí, že pokud jsou v tak špatném stavu, bůhvíjaký zázrak z nich neuděláte. Náhodou jsem natrefil na Lilky žíhané, které jsou neuvěřitelně chutné.

Imam Baldi (Imam omdlel)

Doba přípravy: 25 min

Celková doba vaření: 1 hod

3 střední lilky (nekupujte velké přerostlé lilky)

5 šalotek

4 stroužky česneku

200 gr rajčat v plechu (vybírejte jen ty kvalitní)

čerstvá hladkolistá petrželka

lžička medu

1 dcl olivového oleje

mořská sůl, čerstvý pepř

Na plech vložte pečící papír, na ten naskládejte lilky a pečte v troubě na 220 stupňů, dokud vám lilky nezměknou.

Mezitím si připravíme Mise en place.

Očistěte šalotky, rozpulte je napůl a tyto polovičky nakrájejte podélně na úzké plátky, měly by vám vzniknout měsíčky. Česnek očistěte, zbavte středu a také podélně nakrájejte. Na pánvi s olivovým olejem orestujte, společně se lžičkou medu a špetkou soli, šalotku.

V okamžiku, kdy šalotka začne měknout, přidejte na pár sekund česnek, následně rajčata a přiveďte k varu. Promíchejte a chvíli povařte, podle chuti přidejte sůl a pepř a také přimíchejte čerstvou petrželku.

Měkké lilky vytáhněte z trouby, podélně je nakrojte, ale nepřekrojte úplně! Lilky naplňte hotovou směsí a zalijte je zbylým olivovým olejem.

Vložte na 15-20 min do trouby a pečte úplně doměkka, ale nespalte! Před podávání ještě přidejte čerstvě nasekanou petrželku.

PS: Jídlo se perfektně hodí jednak jako samostatný chod, tak i jako doplněk několika chodů.

PS: Použijte kvalitní olivový olej, jelikož ten vám chutě spojí a samotnému jídlu dodá dost důležitou chuť.

Když jsem včera pouštěl hudbu v ostravském klubu Cooltour, v hlavě mi utkvěla jedna píseň...a tady je: C2C - Down The Road

bottom of page