Už jsem zde jednou psal o domácí přípravě ledové kávy – tzv. cold brew. A dnes vám přináším další alternativu a to takzvaný drip na led. Pokud vlastníte překapávač či drip, můžete si tuto ledovou kávu velmi jednoduše připravit i doma.

 

 

Když jsem si před časem tímto způsobem kávu doma připravil, byl jsem ohromen, jaká chuť mi z kávy, na kterou jsem byl zvyklý, „vylezla“. Samozřejmě, zprvu mi chvíli trvalo, než jsem si vychytal postup, ale pomocí cenných rad mého kamaráda ba(g)risty Rosti Martynka, jsem ho nakonec dotáhnul téměř

k dokonalosti.

 

Dnes mám rok rozdělený na dva domácí způsoby přípravy kávy. Od zimy do jara to je klasický drip a přes letní dny až do konce podzimu si připravuji zmiňovaný drip na led.

 

Není to vůbec nic složitého. Váš oblíbený recept přípravy stačí jen trochu upravit a obohatit o led. Na ten můj je potřeba: váha, mlýnek na kávu, stopky, Hario drip 01, 100 g ledu, 150 ml vody o teplotě 92 °C a samozřejmě kvalitní káva J. Pro tento typ přípravy je vhodné použít africké kávy, které vyniknou svou ovocností a aciditou.

  • Hario drip 01 spolu s filtrem propláchněte horkou vodou

  • Odvažte si 16 g kávy, kterou namelete o trochu jemněji, než při klasické přípravě

     

  • Do konvice (jakákoliv nádoba, na kterou postavíte drip) si připravte 100g ledových kostek.

 

  • Drip postavte na konvici s ledem, nasypte kávu a zalévejte vodou o teplotě 92 °C

    • Nejdříve kávu zalijte 30 ml vody tak, aby se všechna káva namočila tzv. blooming (káva kvete)

    • Po 30 vteřinách dolejte 70 ml vody a v čase 1. minuty dolejte dalších 50 ml vody.

 

  • Káva bude stékat po kostkách ledu, které při rozpouštění nápoj doředí a zchladí.

(Text vznikal ve spolupráci s Ostravankou u černého stromu. Veškeré fotky vyfotila Nina Pavelková)

 

PS: Pokud by byl pro vás ledový drip příliš slabý, stačí přidat o trošku větší množství kávy.

 

PS: Naopak, pokud by se vám drip zdál téměř bez ledu, pak se nebojte přihodit 2-3 kostky ledu, poté co si drip připravíte.

 

A dnešní píseň mi hraje v hlavě již hodně dlouho: Andy Burrows - company

 

 

Please reload

Špenát z kopřiv

April 26, 2020

1/10
Please reload

Zasílat novinky

© 2015 by Nikos Kuluris