top of page

Tursi - řecké kvašení

S příchodem podzimu a zimy přichází i velice velká a důležitá kapitola mého denního jídelníčku, a sice každodenní pojídání kvašeného jídla, kterému se u nás doma říká Tursi.

Když jsem byl malý, nepamatuji si snad den, kdy by na stole během zimních měsíců nechybělo babiččino Tursi. Určitě si říkáte, co to je zase za divný název. Tursi je v podstatě lidovým překladem něco jako nakládání s tím, že tímto názvem se cokoliv naloženého a kvašeného nazývá od Balkánského poloostrova až po Kurdistán.

Tursi

Tursi je naprosto nedílnou součástí každé domácnosti. Většina lidí si kvasí své vlastní tursi sami, stejně jako naše rodina a hlavně...kvasí se úplně vše. Není vůbec od věci, když vám někdo naservíruje jako součást meze třeba kvašené lilky, zelená rajčata, květák, ořechy, atd. U nás doma se kvasilo zejména zelí, stejně jako v Česku, ale vždy ho doprovázelo i spousta jiné zeleniny.

V Řecku se říká, že bez tursi se v podstatě nedá přežít zima. Některé rodiny mají dokonce tak silnou tradici kvašení, že když nemají na stole tursi naservírované, pak je něco špatně.

U nás doma bylo tursi přes zimu více, jak samozřejmost. Pamatuji si, že taťka ho jednou zapomněl dát kvasit a já zrovna přijel z koncertu. Taťka naservíroval jídlo, jelikož vařil téměř každý den a tursi chybělo. Tehdy jsem se ho zeptal, jestli se něco stalo, jelikož ho nikdy nezapomněl dát kvasit. Od té doby mi taťka tursi nosí domů po kýblech a musím říct, že jsem jich již zkusil opravdu mraky, ale to jeho je vždy to, co mi chutná nejvíce.

No a zde je velmi jednoduchý recept, jak si takové tursi připravit doma, aniž byste pro něho museli jít do nějakého balkánského obchodu.

Tursi (Tursu, Torshi)

Doba přípravy: 15min

Celková doba přípravy: 1 den + kvašení

1 zelí, nakrájeno na čtverečky

1 květák, jednotlivé květákové květy

1 ostrouhaná mrkev nakrájená na kolečka

1 chilli paprička

1 lžička koriandrových semínek

1 lžička kuliček pepře

svazek celeru

svazek libečku

sůl bez jódu

1 litrová sklenice na zavařování

špejle

Zelí nakrájíme na kousky, vložíme do kastrolu a po vrstvách vždy nasolíme.

Takhle ho necháme uležet po dobu 24 hodin. Druhý den si vytvoříme tzv. Brine - převaříme vodu s hrstkou soli, kuličky pepře, koriandru, libečkem a celerem a za oknem ji necháme zchladit do pokojové teploty. Zelí zbavené vody klademe do láhve společně s růžičkami květáku, mrkví, chilli papričkami, libečkem a celerem.

Celou zeleninu zalijeme Brinem. Nakonec zeleninu ve sklenici upevněte tak, že ze špejlí vytvoříte ve vrchní části hrdla sklenice kříž.

Naložené Tursi uskladněte v pokojové teplotě minimálně po dobu dvou týdnů, pak případně přendáme na chladnější místo.

Po dvou týdnech by Tursi mělo být hotovo, každopádně, doporučuji ho nechat alespoň 3-4 týdny, ať má pořádný říz. (o:

PS: Kvasit se dá v podstatě úplně vše a toto je naprostý základ samotného kvašení. Je jen na vás, co vše si zkvasíte vy.

PS: V Řecku se velmi často objevuje tzv. rychlé kvašení pomocí octu, kdy již za pár dní chutná jídlo velmi podobně, avšak já dávám přednost klasickému pomalému kvašení.

PS: Slovo Tursi, je řecká varianta, v Turecku se můžete setkat s Tursu a v Arabských zemích pak s názve Torshi, kdy slovo torsh v kurdštině a perštině znamená kyselý.

A dnes jsem si pro vás připravil, moc veselou píseň v podání Lisy Hannigan:

bottom of page